logo TOYMPA frutis1 UESS Untitled earth gis-drama gis-ellas malia old radar spot kriti limnes tajiarxis spot Earth Map- 2283x1088 MAPWEBGIS combination meteora2 naos viewer1 meteora Pine-reser Untitled-22 Earth-Map3 Earth-Map4 srtm_ne_250m_greece2 3d1 aristotelous Earth-night thess kipoupoli kouri risio night GAIES

Διαδίκτυο & WWW

ekd2

 

Τι είναι το Διαδίκτυο (Internet)
Το Διαδίκτυο είναι ένα διεθνές δίκτυο υπολογιστών που δημιουργήθηκε από την ένωση μικρότερων δικτύων υπολογιστών. Στην αρχή κατασκευάστηκε για κυβερνητικούς και στρατιωτικούς σκοπούς μα γρήγορα πέρασε στα χέρια της ακαδημαϊκής κοινότητας για να μπορούν οι ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων να ανταλλάσσουν πληροφορίες.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 το Διαδίκτυο απέκτησε φιλικό περιβάλλον χρήσης και έτσι έγινε προσιτό στο ευρύ κοινό.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δίκτυα το Διαδίκτυο, όταν ένα ή περισσότερα από τα δίκτυα που το αποτελούν δεν λειτουργεί, αυτό παραμένει ενεργό. Γι’ αυτό το λόγο το Διαδίκτυο είναι το ισχυρότερο εργαλείο στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην επικοινωνία.

Δίκτυο είναι μια ομάδα υπολογιστών συνδεδεμένων μεταξύ τους είτε ενσύρματα είτε ασύρματα η οποία επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να μοιράζονται ταυτόχρονα εξοπλισμό.

Είδη δικτύων

Τοπικό Δίκτυο (Local Area Network-LAN). Συνδέει υπολογιστές σε ένα περιορισμένο χώρο, όπως ένα κτίριο.

Μητροπολιτικό Δίκτυο (Metropolitan Area Network-ΜΑΝ). Συνδέει υπολογιστές που βρίσκονται μέσα σε μια ευρεία περιοχή όπως μία πόλη, ένας νομός κλπ.

Δίκτυο Ευρείας Περιοχής(Wide Area Network-WAN). Συνδέει υπολογιστές μέσα σε ένα μεγάλο γεωγραφικό χώρο (κράτος, ήπειρος, πλανήτης).

Τρόποι επικοινωνίας στο διαδίκτυο

 Η επικοινωνία στο διαδίκτυο κατατάσσεται σε ασύγχρονη και σε σύγχρονη επικοινωνία. Πιο συγκεκριμένα:

1.Ασύγχρονη Επικοινωνία

Εικονικός Τόπος Συζητήσεων - Φόρουμ (Discussion Forum). Πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, καθώς και φυσικά πρόσωπα έχουν διοργανώσει κάποιους εικονικούς τόπους συζητήσεων γνωστούς με τον όρο «φόρουμ», που περιέχουν συγκεκριμένα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος μέσα στο διαδίκτυο. Στα φόρουμ ο καθένας μπορεί να συμμετέχει μέσω γραπτού κειμένου, είτε σχολιάζοντας θέματα είτε θέτοντας νέα θέματα προς συζήτηση.

Λίστες Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (Mailing lists). Οι Λίστες Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου είναι ηλεκτρονικές λίστες ανακοινώσεων όπου κάποια καθορισμένη ομάδα απομακρυσμένων μεταξύ τους ατόμων ανταλλάσσουν μηνύματα σχετικά με κάποιο θέμα το οποίο έχουν καθορίσει οι ίδιοι, και ορίζοντας έναν από αυτούς ως υπεύθυνο για την καλή λειτουργία της λίστας.

Ομάδες Συζητήσεων (Newsgroup). Στο διαδίκτυο έχουν δημιουργηθεί από διάφορους φορείς ή και απλούς χρήστες πολυάριθμες ομάδες συζητήσεων με εξαιρετική ποικιλία θεμάτων. Υπάρχουν ομάδες συζητήσεων γενικού ενδιαφέροντος και ομάδες συζητήσεων επικαιρότητας (newsgroups).

2.Σύγχρονη Επικοινωνία

Η επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο ονομάζεται σύγχρονη επικοινωνία και επιτρέπει με μικρό κόστος τη συνομιλία με τη χρήση κείμενου, εικόνας και ήχου των συνεργατών μιας επιχείρησης οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο.  Έτσι μπορείτε να συζητάτε τακτικά με τους συνεργάτες σας ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησής σας, ανεξάρτητα από το χώρο και το χρόνο. Οι κυριότερες υπηρεσίες που προσφέρει το διαδίκτυο για σύγχρονη επικοινωνία είναι οι εξής:

Γραπτή συνομιλία πραγματικού χρόνου ή Internet Relay Chat (IRC). Η υπηρεσία της γραπτής συνομιλίας πραγματικού χρόνου ή chat δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου σε πραγματικό χρόνο με ένα ή περισσότερα άτομα τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία του διαδικτύου. Υπάρχουν «δημόσιοι» χώροι συνομιλιών οι οποίοι είναι οργανωμένοι θεματικά και αφού επιλέξετε αυτόν που σας ενδιαφέρει μπορείτε να δηλώσετε ένα όνομα ή ψευδώνυμο και να πάρετε μέρος στη συζήτηση. Ως επιχείρηση μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας ιδιωτικό χώρο συνομιλιών όπου θα μπορούν να βρίσκονται και να συνομιλούν μόνο οι συνεργάτες σας. Αναφέρομαι πρώτα στην συνομιλία μέσω κειμένου (text based communication) διότι είναι και η πρώτη on-line μορφή επικοινωνίας που εμφανίζεται ιστορικά. Με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων όπως το Pager της Yahoo (http://pager.yahoo.com/ pager/), το Icq (http://icq.com/) (υπάρχουν πολλά άλλα) μπαίνουμε σε δημόσιους χώρους (chat-rooms) συνομιλιών. Συνήθως υπάρχει κατάλογος με τα θέματα που συζητούνται εκείνη τη στιγμή. Επιλέγουμε αυτό που μας ενδιαφέρει και συμμετάσχουμε στη συζήτηση. Έχουμε βέβαια και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέο χώρο με θέμα που θα επιλέξουμε εμείς και να περιμένουμε κάποιον ή κάποιους να συμμετάσχουν στην συζήτηση. Μπαίνοντας στα chat-rooms ο χρήστης δηλώνει την ηλεκτρονική του διεύθυνση, το όνομά του, την ηλικία του, τα ενδιαφέροντά του και κάποιο ψευδώνυμο. Έτσι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο για να συνομιλήσει μαζί του. Οι περισσότεροι βέβαια δηλώνουν ψεύτικα προσωπικά στοιχεία, ηλεκτρονική διεύθυνση, όνομα, φύλο ακόμα και ηλικία με συνέπεια να μην γνωρίζεις με ποιον συνομιλείς. Η κατασκευή "εικονικών ταυτοτήτων" είναι ένα σημαντικό ζήτημα που συζητείται ευρέως και αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Ένα πρόβλημα για αρκετούς χρήστες είναι η ταχύτητα πληκτρολόγησης γιατί οι συζητήσεις εξελίσσονται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς. Για να διευκολυνθούν οι έμπειροι χρήστες χρησιμοποιούν αρκετές συντομογραφίες, όπως BTW (By The Way) ή IMHO (In My Humble Opinion) κ.ά.. Περισσότερα ακρωνύμια στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.darkmountain.com/netiquette/acronyms. shtml. H έλλειψη οπτικής και ηχητικής επαφής στην επικοινωνία μέσω κειμένου που σημαίνει αδυναμία αναγνώρισης των συναισθημάτων των συνομιλητών οδήγησαν στην εμφάνιση ενός νέου γραπτού κώδικα εκδήλωσης των συναισθημάτων [χαρά ":-)", λύπη ":-(", …] με αλφαβητικά σύμβολα μέσω πληκτρολογίου. Λεπτομέρειες σχετικά με την έκφραση κάθε συναισθήματος από "προσωπάκια" μπορεί να βρει κανείς στη διεύθυνση http://www.Newbie.net/JumpStations/SmileyFAQ  ή http://www.darkmountain.com/netiquette/symbols.shtml. Η ένταση της φωνής χαρακτηρίζεται από τον τύπο των γραμμάτων που χρησιμοποιεί κάποιος, τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ π.χ. σημαίνουν ότι αποστολέας του μηνύματος φωνάζει. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το IRC http://w4u.eexi.gr/~shadow/irc/greek/grnewirc.html

Άλλα προγράμματα συνομιλίας μέσω κειμένου είναι τα:

Chat 2.5: http://www.microsoft.com/msdownload/iebuild/chat25_win32/en/chat25_win32.htm

V-Chat 2.0: http://www.microsoft.com/ie/chat/vchatmain.htm

Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα συνομιλίας, μέσα από κείμενο πάντα, σε web-based chatrooms μπαίνοντας σε ανάλογες σελίδες όπως:

http://www.excite.com/u?ca http://www.yahoo.com/r/yc

Τηλεδιάσκεψη. Με την τηλεδιάσκεψη μπορεί κάποιος  να συναντιέται και να συζητάει πιο τακτικά με τους συνεργάτες του από τα άλλα μέρη της Ελλάδας ή και του κόσμου.  Το διαδίκτυο παρέχει αυτή τη δυνατότητα με μικρό κόστος μέσω της τηλεδιάσκεψης και των εργαλείων συνεργασίας από απόσταση. Η τηλεδιάσκεψη είναι μια παρά πολύ σημαντική υπηρεσία σύγχρονης επικοινωνίας, η οποία  επιτρέπει να βλέπει και να συνομιλεί κάποιος ταυτόχρονα με πολλά άτομα από διαφορετικά μέρη χρησιμοποιώντας κείμενο, ήχο και video.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των ταξιδιωτικών εξόδων της επιχείρησής, αφού ουσιαστικά καταργεί την ανάγκη ταυτόχρονης παρουσίας των συνομιλητών στον ίδιο φυσικό χώρο.

  • Audio και Video Conference. Συνομιλία με ήχο ή/και Εικόνα:  Η τελευταία μορφή επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί στο διαδίκτυο. Προσφέρει άμεση επικοινωνία με ήχο και εικόνα. Η μορφή αυτή γνωρίζει μεγάλη άνθηση γιατί πλησιάζει περισσότερο στην κατά πρόσωπο επικοινωνία. Η αύξηση της ταχύτητας στο διαδίκτυο και η ανάπτυξη νέων αλγορίθμων συμπίεσης δεδομένων, έχουν επιτρέψει τη χρήση ήχου και εικόνας στις δημόσιες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Internet. Υπάρχουν πολλά τέτοια προγράμματα όπως το NetMeeting της Microsoft http://www.microsoft.com/netmeeting/ το Cu-SeeMe http://www.wpine.com/κ.ά. από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από τον κατάλογο των χρηστών, αυτόν με τον οποίο θέλουμε να συνομιλήσουμε. Όταν συνδέεται κανείς μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία (αυτά που ο ίδιος επιλέγει) καθώς και τα ενδιαφέροντά του. Το πρόγραμμα τον καταχωρεί αυτόματα στον κατάλογο των on-line χρηστών. Στη συνέχεια επιλέγει τον/την χρήστη που επιθυμεί να συνομιλήσει μαζί του. Στον κατάλογο με τους χρήστες φαίνεται και ο εξοπλισμός του κάθε χρήστη και συνεπώς οι τρόποι που μπορεί να συνομιλήσει κανείς μαζί του (χρήση εικόνας -βιντεοκάμερας-, ήχου -μικροφώνου- ή κειμένου -πληκτρολογίου-). Αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση του NetMeeting μπορεί κανείς να βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://leandros.physics.uch.gr/ph652/readings/Netmeeting/demo_plain.htm. Στη σελίδα http://chat.hol.gr/ υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση στον server της Hellas On-Line, το λογισμικό που είναι απαραίτητο, καθώς και τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνει κάποιος για να συνδεθεί και να συνομιλήσει με τους έλληνες χρήστες που βρίσκονται συνδεμένοι εκείνη τη στιγμή. Μέσα στα πλαίσια του Κυβερνοχώρου έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί η τηλεφωνία, η οποία βεβαίως παρουσιάζει εντελώς νέα χαρακτηριστικά. Εκτός από τη μετάδοση της φωνής προσφέρει και μετάδοση της εικόνας των συνομιλούντων. Προσφέρει επίσης συνομιλίες που βασίζονται στην αστική χρέωση με τη χρήση της σύνδεσης του Internet, και γι αυτό ονομάζεται "Ιντερνετική τηλεφωνία". Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς όπως το Internet Phone http://www.vocaltec.com/dnld/download.htm, το Web Phone http://www.itelco.com/products/webphone. intro.html, Net2Phone http://www.net2phone.com/english/ κ.ά.

Usenet news (newsgroups)

Συζητήσεις μέσα στο δίκτυο γίνονται και μέσα από τα newsgroups όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Ο καθένας μπορεί να διαβάσει “άρθρα” από τις συζητήσεις αυτές καθώς και να αποστείλει τη δική του άποψη. Η διαφορά με τις mailing lists είναι ότι τα αποστελλόμενα “άρθρα” δεν καταχωρούνται στο ταχυδρομικό κουτί “mailbox” του χρήστη αλλά στον news-server που διαχειρίζεται τις συζητήσεις. Τα "άρθρα-μηνύματα" είναι ταξινομημένα, αναλόγως με το θέμα τους, σε κατηγορίες, που ονομάζονται ιεραρχίες, για να είναι πιο εύκολα στην αναζήτηση από τους χρήστες. Eνδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ορισμένες ιεραρχίες

alt Alternative.Είναι η ιεραρχία που χωρά τα πάντα, από πολιτική έως Sex, Βιογενετική έως Ηθική
biz Βusiness. Εμπορική ιεραρχία.
comp Computers Όλα τα αντικείμενα που αφορούν στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.
k12 Εκπαίδευση
miscMiscellaneous . Διάφορα
news Συζητήσεις γύρω από το σύστημα των news
sci Science groups. Επιστημονικά ζητήματα.
soc Society groups. Κοινωνικά ζητήματα.
...

Τι είναι το World Wide Web (WWW)
Η φράση World Wide Web (Παγκόσμιος πληροφοριακός ιστός) αναφέρεται στην δυνατότητα του Διαδικτύου να προβάλει στην οθόνη, αλλά και να ενώνει με παραπομπές (Links) αρχεία που περιέχουν κείμενο, εικόνα, ήχο και Video.
Ποια η διαφορά μεταξύ ενός WEB Site και μιας WEB Page;
Ένα WEB Site (τόπος) αποτελείτε από μία ή περισσότερες WEB pages (σελίδες)
Ένα WEB Site είναι σαν ένα ράφι μιας βιβλιοθήκης. Σε κάθε ράφι, σε όλες τις βιβλιοθήκες υπάρχουν έγγραφα που αναφέρονται σε σχετικά θέματα. Τα έγγραφα λοιπόν που υπάρχουν στο ράφι είναι οι WEB pages

Τι είναι Web Server και Web Client
Web Server ονομάζουμε το λογισμικό που τρέχει σε ένα κόμβο Διαδικτύου και επιτρέπει σε άλλους υπολογιστές να αποκτούν αντίγραφα των Web σελίδων που είναι αποθηκευμένες σε αυτόν.
Web Client ονομάζουμε το λογισμικό που τρέχει ένας Η/Υ και του επιτρέπει να "διαβάζει" Web σελίδες (από το σκληρό του δίσκο ή από το Διαδίκτυο αν είναι συνδεδεμένος με αυτό).

Κατηγορίες WEB
Το Web 1.0 (Ιστός 1.0) είναι το πρώτο στάδιο του WorldWideWeb στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα HTML (HTML=Hyper-Text-Markup-Language ) με σκοπό μόνο το ανάγνωση και καμιά φορά την προβολή φωτογραφιών χαμηλής όμως ανάλυσης.
Αντίθετα το Web 2.0 προωθεί την δημιουργικότητα, την κοινωνικοποίηση και κυρίως τη μαζική δημοσίευση. Πλέον το διαδίκτυο «ανήκει» στους πολίτες του. Η «φωνή» του μπορεί να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, αφού πλέον είναι δωρεάν και αρκετά εύχρηστο.
Ο όρος Web 2.0 (Ιστός 2.0), χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νέα γενιά του Παγκόσμιου Ιστού, η οποία βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online. Αυτή η νέα γενιά είναι μια δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορούν να αλληλεπιδρούν χρήστες χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα υπολογιστών και δικτύων.

web1-2
Η φράση Web 2.0 ειπώθηκε για πρώτη φορά το 2004 κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου μεταξύ της O'Reilly Media και της MediaLive International όπου προτείνονταν ιδέες για την αναβάθμιση του παγκόσμιου ιστού. Ο Dale Dougherty και O'Reilly VP, παρατήρησαν ότι το διαδίκτυο είχε αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλές και σημαντικό μέρος της καθημερινότητας όλο και μεγαλύτερου ποσοστού ανθρώπων. Συνεχώς έβγαιναν νέες εφαρμογές και ιστοσελίδες οι οποίες αναγνωρίζονταν από το ευρύ κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον οι περισσότερες εταιρείες άρχισαν να στρέφουν την επιχειρηματική τους δράση στο διαδίκτυο και να προσπαθούν να φέρουν τους καταναλωτές τους προς αυτό το κανάλι. Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα εξέτασαν το Web 2.0 ως μια δεύτερη γενιά υπηρεσιών βασισμένων στο Διαδίκτυο. Χρησιμοποίησαν αυτή την φράση σαν τίτλο για μια σειρά από συνέδρια με τον τίτλο Web 2.0 Summit. Τα συνέδρια αυτά συνεχίζονται και μέχρι σήμερα για να αποσαφηνιστεί ο όρος και να προωθηθεί η ιδέα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Χαρακτηριστικά
Όπως έχει αναφερθεί το Web 2.0 ξεπερνά τα όρια της περιορισμένης πλατφόρμας ενός υπολογιστή. Ο χρήστης θα μπορεί να δρα στον Παγκόσμιο Ιστό όπως δρούσε μέχρι τώρα στον υπολογιστή του. Οι πιο ειδικοί μιλούν για έναν νέο τρόπο σχεδίασης των ιστοσελίδων ο οποίος θα βασίζεται στην διάδραση του χρήστη. Θα επιτρέπει στον χρήστη να αλλάξει τόσο το περιβάλλον της σελίδας όσο και να παρέμβει στο περιεχόμενό της. Χαρακτηριστικές εφαρμογές του Web 2.0 είναι τα κοινωνικά μέσα (social media), τα wiki και τα blog. Πολλές από τις εντολές διάδρασης που χαρακτηρίζουν την λειτουργία του Web 2.0 μας είναι ήδη γνωστές από διάφορες ιστοσελίδες social media όπως το facebook ή το youtube για παράδειγμα. Τέτοιες εκφράσεις είναι η αναζήτηση (search), το tag, η παράθεση links ή το authoring όπως λειτουργεί σε πολλά wiki όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν άρθρα αλλά και να ανανεώσουν ή να διαγράψουν ήδη υπάρχοντα.
Η κύρια διαφορά του Web 1.0 με το Web 2.0 εκτός των νέων τεχνικών είναι κυρίως μια νέα διαφορετική φιλοσοφία-στάση. Ο όρος καθιερώθηκε ακριβώς λόγω της σωστής νέας φιλοσοφίας. Οι τεχνικές δεν είναι και τόσο νέες. Chatrooms, e-mail, webpages, flash, Javascript υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, div tags υπάρχουν επίσης εδώ και καιρό.
Για πολλούς οι διαφορές είναι αρκετές. Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε:
* Ότι το Web 1.0 είναι για διάβασμα, ενώ το Web 2.0 για παραγωγή γραπτού λόγου
* Ότι το Web 1.0 είναι για ιστοσελίδες, ενώ το Web 2.0 για blogs
* Ότι το Web 1.0 είναι λιγότερο δομημένο από το Web 2.0, το οποίο έχει καταιγισμό ιδεών
* Το Web 1.0 λειτουργεί για τον καθένα ξεχωριστά ενώ το Web 2.0 προσφέρει μαζική δημοσίευση
* Το Web 1.0 συνεπάγεται με την μοναχικότητα ενώ το Web 2.0 με την συνεργατικότητα
* Το Web 1.0 προσφέρει μόνο πληροφορίες, ενώ το Web 2.0 προσφέρει πληροφορίες που πολλές φορές είναι υποκειμενικές και αναληθείς.
Επιπλέον:
* Το Web1.0 άρχισε ως ένας ηλεκτρονικός τόπος για τις επιχειρήσεις να μεταδίδουν τις πληροφορίες στους χρήστες/πελάτες. Τώρα, αρκετά χρόνια αργότερα, το μέρος αυτό έχει μετατραπεί σε μια θέση όπου και οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες.
* Στην αρχή, οι χρήστες διάβαζαν ότι οι άλλοι έγραφαν και ήταν συμβιβασμένοι με αυτή τη γνώση που αποκτούσαν. Αλλά, με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι ίδιοι χρήστες αποφάσισαν ότι θέλησαν να δημιουργήσουν μέρος των πληροφοριών που διαμοιράζονται.
* Η κίνηση από το Web1.0 προς το Web2.0 έχει σχέση με τους ανθρώπους που ανταλλάσσουν πληροφορίες για να γίνουν μέρος μιας μεγάλης κοινότητας.
* Πλέον, οι χρήστες δεν είναι παθητικοί δέκτες απλά συλλέγοντας την πληροφορία που τους διατίθενται, αλλά παίρνουν μέρος σε blog, σε θέσεις φόρουμ και σχολιάζουν κάθε τι που γνωρίζουν.
* Στις εφαρμογές Web2.0, οι διεπαφές είναι πιο φιλικές, οι πληροφορίες είναι περισσότερες, οι άνθρωποι είναι περισσότερο συνδεδεμένοι και τα διάφορα δεδομένα αναζητούνται ευκολότερα
σε σχέση με τις υπηρεσίες Web1.0.
Εξέλιξη κάποιων ιστοσελίδων

Τομέας

Web 1.0

Web 2.0

Διαφήμιση μέσω διαδικτύου

DoubleClick

Google Adsense

Online διαχείριση φωτογραφιών

Ofoto

Flickr

Εφαρμογές κατανομής αρχείων

Akamai

BitTorrent

Πηγές μουσικής

Mp3.com

Youtube

Εγκυκλοπαίδειες

Britannica Online

Wikipedia

Προσκλήσεις

Evite

Upcoming.org & EVDB

Κατάταξη ιστότοπου σε λίστες αποτελεσμάτων

Domain Name Speculation

Search Engine Optimization

Τεχνικές διαφήμισης

Page views

Cost per Click

Απόσπαση δεδομένων από έξοδο προγράμματος

Screen Scraping

Web services

Δημιουργία περιεχομένου

Publishing

Participation

Διαχείριση περιεχομένου

Content Management Systems

Wikis

Ταξινόμηση περιεχομένου

Directories (taxonomy)

Tagging (“folksonomy”)

Λήψη περιεχομένου

Stickiness

Syndication

Ιστοσελίδες

Webpages

Web blogs

Εφαρμογές

Stand-alone apps

Mashups

Λογισμικό

Λογισμικό ως προϊόν

Λογισμικό ως υπηρεσία

Πύλες

Portals

Composite applications

Ενώ το Web 2.0 δεν έχει ακόμη ωριμάσει και γίνει κτήμα πολλών ανθρώπων, κάποιοι, ο Tim Berners Lee και οι συνεργάτες του συγκεκριμένα, οραματίζονται ήδη το Web 3.0. Με το Web 3.0, που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο παρόλο που υπάρχουν μεμονωμένες εφαρμογές, οι μηχανές θα γίνουν εξυπνότερες. Η εξειδικευμένη αναζήτηση θα μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην ερώτηση ‘φέρε μου οτιδήποτε πάνω στο Χ θέμα , λαμβάνοντας υπόψη το Ψ στοιχείο’. Η μηχανή θα μπορεί να καταλάβει ποιός είναι ο χρήστης, τι κάνει ενώ το τι θέλει είναι το επόμενο βήμα. Η δεύτερη γενιά του Web δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από την πρώτη. Το νέο στοιχείο είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το μέσο, αφού σιγά-σιγά μεγαλώνει και γενιά που είναι εξοικειωμένη τεχνολογικά με το διαδίκτυο. Το συμμετοχικό Web είναι πραγματικότητα και έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας σε πολλούς τομείς. Το Web 3.0, όταν μπορέσει να εφαρμοστεί με τη μορφή που το οραματίζονται οι εμπνευστές του θα είναι άλλη μια τεχνολογική επανάσταση του ανθρώπου γιατί θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που θα επικοινωνούμε, θα εργαζόμαστε και θα αλληλεπιδρούμε γενικότερα.
http://www.slideshare.net/mstrickland/the-evolution-of-web-30
http://www.youtube.com/watch?v=bsNcjya56v8
http://www.youtube.com/watch?v=off08As3siM

Κάποια βίντεο με πληροφορίες για την εξέλιξη και την ιστορία του Διαδικτύου είναι τα ακόλουθα:

http://youtu.be/Yywlybd3rvc

http://youtu.be/lSP2YQ7HxGM

http://youtu.be/4rJwoout9CY


Βιβλιογραφία
*http://www.slideshare.net/nikilambropoulos/ss-6910832
*http://www.slideshare.net/nikilambropoulos/web-10-web-20-21-vivitsou-gkikas-lambropoulos-apf08
*http://users.auth.gr/~tsiatsos/Files/ptyxiakes/2008_Delidina-Ftergiwti.pdf