Όλοι γνωρίζουμε τι είναι η φωτογραφία (ιδίως σήμερα που τα έξυπνα τηλέφωνα διαφημίζουν την ύπαρξη φωτογραφικών μηχανών με ανάλυση ΧΧΧ megapixels).
Η περιοχή αυτή του ιστότοπου μας θα αναφέρεται σε θέματα φωτογραφίας για αυτούς που αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας. Θα υπάρχουν άρθρα που αφορούν την αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία, νέα και πολλές φωτογραφίες που συλλέγουμε από το διαδίκτυο.
Η φωτογραφία δεν είναι άλλο από την καταγραφή της αντανάκλασης φωτός των σωμάτων, αντικειμένων κτλ. Η αντανάκλαση αυτή καταγράφετε σε μια "φωτοευαίσθητη" επιφάνεια (φιλμ σε αναλογική μηχανή, η αισθητήρας σε ψηφιακή μηχανή).
Στην λήψη φωτογραφιών υπάρχει ένα τρίγωνο παραμέτρων, τρεις επιμέρους ρυθμίσεις οι οποίες όταν συνδυάζονται πετυχαίνουν το τελικό αποτέλεσμα, που είναι η φωτογραφία. Είναι το τρίγωνο της «έκθεσης» της φωτογραφίας στο φως. Αυτές οι τρεις ρυθμίσεις είναι: η ευαισθησία (ISO), η ταχύτητα κλείστρου (Shutter Speed) και το μέγεθος του ανοίγματος του κλείστρου (Aperture). Η σημασία τους είναι καθολική και δεν επηρεάζεται από την μάρκα της φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιεί ο φωτογράφος.
Αυτό που κάνει η κάθε είδους φωτογραφική μηχανή είναι να "γράφει το φως" γι' αυτό και είναι σημαντικό να προσέξει ο χρήστης από την αρχή της λήψης της την φωτιστική πηγή που διαθέτει (φυσική η μη) και να την διαχειριστεί με τον καλύτερό δυνατό τρόπο (τοποθετώντας σε διαφορετικές θέσεις το αντικείμενο, η αλλάζοντας ο ίδιος την θέση του, η και τα δυο μαζί), προκειμένου να αποδώσει σωστά τονίζοντας το θέμα του.
Η ευαισθησία (ISO) αντιπροσωπεύει την ευαισθησία της φωτογραφικής μηχανής στο φως που υπάρχει στο κάδρο. Υπολογίζεται με έναν αριθμό ο οποίος όσο πιο μικρός είναι, τόσο πιο μικρή ευαισθησία δηλώνει, και το αντίστροφο. Φυσικά μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι αν θα αυξήσει την φωτεινότητα σε σκοτεινά περιβάλλοντα τότε θα έχει καλύτερη φωτογραφία, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει καθόσον η υψηλή ευαισθησία φέρνει μαζί της και υψηλό «θόρυβο» στην φωτογραφία, αλλοιώσεις δηλαδή που υποβαθμίζουν την ποιότητα της.
Η ταχύτητα κλείστρου (Shutter Speed) δείχνει την ταχύτητα με την οποία ανοιγοκλείνει το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής. Πιο απλά αντιπροσωπεύει την διάρκεια που το φως έχει την ευκαιρία να αποτυπώσει την εικόνα στον αισθητήρα ( sensor ) της φωτογραφικής μηχανής. Η ταχύτητα του κλείστρου μετριέται σε δευτερόλεπτα ενώ στην πράξη τα κλάσματα του δευτερολέπτου είναι αυτά που χρειάζονται συνήθως.
Το μέγεθος του ανοίγματος του κλείστρου (Aperture) αναφέρεται στην μικρή τρυπούλα ( οπή ) στον φακό της φωτογραφικής μηχανής. Όσο πιο μικρή είναι η τρυπούλα τόσο λιγότερο φως περνά στον αισθητήρα. Στην πράξη επηρεάζει το βάθος του πεδίου, δηλαδή τον τρόπο που γίνεται ο εστίαση μέσα στη φωτογραφία. Πρακτικά όταν η τρυπούλα αυτή, είναι πολύ μικρή, τότε το βάθος του πεδίου είναι μεγάλο και το αντίστροφο. Μετριέται και συμβολίζεται με το γράμμα f και εμφανίζεται σαν αναλογία του τύπου f/2.0, f/4.0, f/8.0 κτλ. Αυτό που πρέπει να προσέξει ο φωτογράφος στην ερμηνεία αυτών των αναλογιών πως πρόκειται για αντιστρόφως ανάλογα νούμερα. Δηλαδή το f/8.0 αντιπροσωπεύει μικρότερη άνοιγμα σε σχέση με το f/2.0.
Μία καλή σειρά για θέματα φωτογραφίας είναι η ακόλουθη: https://www.youtube.com/watch?v=bS6olJ94XRM&;list=PLBBCCB798B85DA47B&index=2
Μία βασική αρετή που καλλιεργεί η φωτογραφία είναι η υπομονή. Υπάρχει η εντύπωση ότι η φωτογραφία δεν είναι για βιαστικού τύπους (μιλάμε για την τέχνη της φωτογραφίας). Στην φωτογραφία περιμένεις, ενίοτε για αρκετό καιρό για να πετύχεις. Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι όταν ο καιρός αυτός έρθει, πρέπει κανείς να είναι απόλυτα οξυδερκής ώστε να αντιληφθεί επ' ακριβώς την στιγμή που πρέπει να πατήσει το κλείστρο. H αποφασιστική στιγμή, κατά τον Bresson, "Once you miss it, it is gone forever" (εφόσον την χάσεις, την έχασες για πάντα).
Μερικά γνωμικά για την φωτογραφία
http://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=1815
Ένας πολύ καλός ιστότοπος με πληροφορίες για την τέχνη της φωτογραφίας είναι
http://www.photographyinfo.gr/
Ένας οδηγός της αναλογικής-ψηφιακής φωτογραφίας είναι η έκδοση της είδωλο-φωτογραφία. Πολύ κατατοπιστική και επιμελημένη δουλειά