Πρότυπα Open Geospatial Consortium
Το Open Geospatial Consortium (OGC) ιδρύθηκε το 1994 με στόχο να κάνει τη γεωγραφική πληροφορία ένα βασικό στοιχείο της παγκόσμιας υποδομής πληροφοριών. Τα μέλη του OGC – πάροχοι και χρήστες της τεχνολογίας – αναπτύσσουν μέσα από συνεργασία ανοιχτά πρότυπα διεπαφής και κωδικοποίησης, καθώς επίσης και βέλτιστες τεχνικές, που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν πληροφοριακά συστήματα τα οποία μπορούν εύκολα να ανταλλάσουν χωρική πληροφορία και να αλληλεπιδρούν με άλλα πληροφοριακά συστήματα. Οι απαιτήσεις κυμαίνονται από σύνθετο προγραμματισμό και έλεγχο δορυφόρων παρακολούθησης της Γης, μέχρι την απεικόνιση απλών χαρτών στο διαδίκτυο και κωδικοποίηση της πληροφορίας θέσης σε λίγα bytes πληροφορίας για σύνθεση μηνυμάτων και μαρκάρισμα πληροφορίας θέσης (geo-tagging). Μια γρήγορη ματιά στην λίστα των ομάδων εργασίας του OGC (http://www.opengeospatial.org/projects/) φανερώνει το μεγάλο εύρος της παρούσας δραστηριότητας του OGC.
Το Open Source Geospatial Ίδρυμα, ή OSGeo, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, αποστολή του οποίου είναι να υποστηρίξει την από κοινού ανάπτυξη του λογισμικού ανοικτού κώδικα γεωχωρικών, και να προωθήσει την ευρεία χρήση της. Το Ίδρυμα παρέχει οικονομική, οργανωτική και νομική υποστήριξη για την ευρύτερη κοινότητα ανοικτού κώδικα γεωχωρικών δεδομένων. Χρησιμεύει επίσης ως ανεξάρτητη νομική οντότητα στην οποία τα μέλη της κοινότητας μπορούν να συμβάλουν στον κώδικα, στη χρηματοδότηση και την εύρεση άλλων πόρων, ασφαλείς ότι οι εισφορές τους θα διατηρηθούν μόνο για δημόσια ωφέλεια. Το OSGeo χρησιμεύει επίσης ως ένας οργανισμός προβολής και υποστήριξης για την open source κοινότητα γεωχωρικών δεδομένων, και παρέχει ένα κοινό φόρουμ και κοινές υποδομές για τη βελτίωση της μεταξύ έργων συνεργασίας.
Η βασική γραμμή προτύπων του OGC και το μοντέλο αναφοράς του OGC
Η βασική γραμμή προτύπων του OGC περιλαμβάνει τα πρότυπα του OGC (http://www.opengeospatial.org/standards) σχετικά με διεπαφές, κωδικοποίηση, προφίλ, σχήματα εφαρμογών, και κείμενα τεχνικών προδιαγραφών για βελτιστοποίηση εργασιών. Το μοντέλο αναφοράς του OGC (ORM) (http://www.opengeospatial.org/standards/orm) περιγράφει αυτά τα πρότυπα και τη σχέση τους με τα αντίστοιχα πρότυπα ISO. Το μοντέλο αναφοράς ORM παρέχει μια σύνοψη των προτύπων του OGC και είναι μια πολύτιμη πηγή για ορισμό αρχιτεκτονικών συγκεκριμένων εφαρμογών.
Κατά την ανάπτυξη εφαρμογών με διαδικτυακές υπηρεσίες με τη χρήση των προτύπων OGC (και κατά την εκμάθηση των σχέσεων μεταξύ των προτύπων) βοηθά η σκέψη της δημοσίευσης, αναζήτησης και διασύνδεσης σαν βασικές λειτουργίες που πρέπει να εκτελούντα σε ένα περιβάλλον με διαδικτυακές υπηρεσίες.
- Δημοσίευση: Οι πάροχοι πόρων διαφημίζουν τους πόρους τους.
- Αναζήτηση: Οι τελικοί χρήστες και οι εφαρμογές τους μπορούν να ανακαλύψουν τους πόρους κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των εφαρμογών.
- Διασύνδεση: Οι τελικοί χρήστες και οι εφαρμογές τους μπορούν να έχουν πρόσβαση και να εκτελέσουν λειτουργίες σε πόρους κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εφαρμογών.
Τα περισσότερα πρότυπα OGC αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο περιβάλλον των διαδικτυακών υπηρεσιών, και αυτά τα πρότυπα συνολικά αναφέρονται και ως Διαδικτυακές Υπηρεσίες OGC (OGC Web Services - OWS). Το σχήμα παρέχει μια γενική εικόνα της αρχιτεκτονικής για τις Διαδικτυακές Υπηρεσίες OGC. Αυτό το σχήμα αναγνωρίζει τις γενικές κατηγορίες των υπηρεσιών οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες επεξεργασίες και δραστηριότητες τοποθεσίας.
Στόχοι OSGeo
Οι επιμέρους στόχοι για την υποστήριξη της συνολικής αποστολής είναι:
• Να παρέχει πόρους για την ανάπτυξη έργων - π.χ. υποδομές, χρηματοδότηση.
• Να προωθήσει ελεύθερα διαθέσιμα γεωδεδομένα - ελεύθερο λογισμικό είναι άχρηστο χωρίς δεδομένα.
• Να προωθήσει τη χρήση λογισμικού ανοικτής πηγής στην βιομηχανία της γεωπληροφορικής (και όχι μόνο Software Foundation) π.χ. εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση του κοινού.
• Να ενθαρρύνουν την εφαρμογή των ανοιχτών προτύπων και των προτύπων με βάση τη διαλειτουργικότητα σε έργα θεμελίωσης.
• Για να εξασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας σε έργα θεμελίωσης.
• Για να γίνει βασικό και το σχετικό λογισμικό με πιο προσιτές προσεγγίσεις στους τελικούς χρήστες.
• Να παρέχει υποστήριξη για τη χρήση του λογισμικού OSGeo στην εκπαίδευση μέσω της ανάπτυξης προγραμμάτων σπουδών, προβολής και υποστήριξης.
• Να ενθαρρύνει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων OSGeo σε διαφορετική γλώσσα (π.χ. Java / C / Python) και λειτουργικά συστήματα (π.χ. Windows8, Unix, MacOS).
• να υποστηρίξει τη χρήση και τη συμβολή σε έργα θεμελίωσης από την παγκόσμια κοινότητα μέσω της διεθνοποίησης του λογισμικού και της κοινότητας προβολής.
• Για να λειτουργήσει ένα ετήσιο συνέδριο, OSGeo ενδεχομένως σε συνεργασία με τις σχετικές προσπάθειες (π.χ. EOGEO).
Τα ακρώνυμα στο σχήμα ορίζονται παρακάτω. Ορισμένα από αυτά τα πρότυπα OGC και ακόμα περισσότερα είναι δημοσιευμένα ως “Κείμενα υπό Διαβούλευση”, “Απαιτήσεις” και “Κείμενα Αναφοράς”. (Σημειώστε ότι κάποια από τα κείμενα αυτά είναι υποψήφια πρότυπα και δεν είναι ακόμα διαθέσιμα προς όλους παρά μόνο στα μέλη του OGC.)
- Web Map Service (WMS)
- Web Feature Service (WFS)
- Web Coverage Service (WCS)
- Web Processing Service (WPS)
- Catalogue Service for the Web (CS-W)
- Sensor Observation Service (SOS)
- Sensor Model Language (SensorML)
- Sensor Planning Service (SPS)
- Web Terrain Service (WTS)
- Grid Coverage Service
- Coordinate Transformation Service
- Web Coverage Processing Service (WCPS)
- Web Map Tile Service (WMTS)
- Geography Markup Language (GML)
- KML Encoding Standard (KML)
- Sensor Model Language (SensorML)
- Style Layer Descriptor (SLD)
- Filter Encoding (FE)
- Simple Features (SF)
- Sensor Web Enablement (SWE)
- XML for Image and Map Annotation (XIMA)
- CityGML
- GeosciML
- GML in JPEG 2000
- Observations and Measurements (O&M)
- Symbology Encoding
- Transducer Markup Language (TML)
Δείτε ακόμα:
- Περιεκτική λίστα των προτύπων OGC: http://www.opengeospatial.org/standards/
- Εγχειρίδια OGC που παρουσιάστηκαν στο συνέδρειο IGARSS 2010: http://www.ogcnetwork.net/node/1481
- Εκπαιδευτικές σελίδες από το OGC: http://www.ogcnetwork.net/learn