Εδώ παρουσιάζονται λογισμικά προγράμματα, με τη μορφή ΕΛ/ΛΑΚ, τα οποία χρησιμοποιούνται από Ερευνητικά Κέντρα, Δασικές Υπηρεσίες, Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σε πολλά από αυτά ο χρήστης θα παρατηρήσει ότι οι αναφορές γίνονται για δασικά είδη που δεν ανήκουν στα Μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα μας. Παρ΄όλα αυτά μπορούν να προστεθούν και δικά μας είδη, ή και να τροποποιηθούν από άτομα με μεράκι για προγραμματισμό και πειραματισμό στα ΕΛ/ΛΑΚ. Όλα τα λογισμικά συνοδεύονται από εγχειρίδια λειτουργίας και όπου χρειάζεται και εγκατάστασης
1. GOTILWA +
Το GOTILWA + είναι ένα μηχανιστικό ντετερμινιστικό δασικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει
δημιουργηθεί με σκοπό την προσομοίωση των διαδικασιών ανάπτυξης των δασών και να διερευνήσει πώς αυτές οι διεργασίες επηρεάζονται από το κλίμα, τη δομή της συστάδας των δένδρων, τις τεχνικές διαχείρισης, ιδιότητες του εδάφους και την κλιματική αλλαγή.
Η διεύθυνση για την λήψη του προγράμματος είναι: http://www.creaf.uab.es/Gotilwa+
Απαιτείται η επικοινωνία με τον δημιουργό του προγράμματος για την αποστολή του κωδικού έναρξης του προγράμματος (απλή διαδικασία για την ενημέρωση του δημιουργού).
Στην παραπάνω διεύθυνση θα βρείτε και τα κείμενα που επεξηγούν το λογισμικό και τις απαιτούμενες παραμέτρους για την λειτουργία του.
2. Landscape Management System
Το Σύστημα Διαχείρισης του Τοπίου (Landscape Management System, LMS) είναι ένα λογισμικό για Η/Υ που ενσωματώνει το τοπίο σε επίπεδο χωρικών πληροφοριών, των συστάδων σε επίπεδο δεδομένων απογραφής, και μοντέλα ανάπτυξης των δένδρων προβάλλοντας τις αλλαγές μέσα στο χρόνο στα δασικά τοπία. Το LMS διευκολύνει τη διαχείριση των δασών, το σχεδιασμό, τη χάραξη πολιτικής, καθώς και την εκπαίδευση.
Η διεύθυνση για την λήψη του προγράμματος είναι: http://landscapemanagementsystem.org/
Υπάρχει η μετάφραση στα ελληνικά του αγγλικού εγχειριδίου χρήσης για την έκδοση 3.0 (μετάφραση Μελιάδου Βαρβάρα 2009) σε μορφή pdf, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ. Επίσης μπορείτε να δείτε (και να κατεβάσετε) τους κωδικούς των δασοπονικών ειδών όπως έχουν προγραμματισθεί από τους κατασκευαστές του προγράμματος. Φυσικά μπορείτε να δημιουργείσετε τα δικά σας δασοπονικά είδη και κωδικούς.
3. Forest Vegetation Stimulator
Ο προσομοιωτής δασικής βλάστησης (FVS) είναι ένα σύνολο μοντέλων προσομοίωσης ανάπτυξης των δασών. Πρόκειται για ένα σύστημα με ολοκληρωμένη αναλυτικά εργαλεία που βασίζεται στην επιστημονική γνώση που αναπτύσσεται από δεκαετίες έρευνα των φυσικών πόρων και την εμπειρία. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του πρώτου μοντέλου για το North Idaho έγινε το 1973, ο FVS έχει εξελιχθεί σε μια συλλογή με «παραλλαγές» που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές σε όλη τη χώρα (ΗΠΑ).
Ο FVS απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς η δασική βλάστηση θα αλλάξει για την αντιμετώπιση φυσικής διαδοχής, τις διαταραχές, και τις προτεινόμενες δράσεις διαχείρισης. Οι επεκτάσεις στο βασικό μοντέλο είναι διαθέσιμα για την αξιολόγηση των επιπτώσεων προσβολών από έντομα, άλλες ασθένειες, και τη φωτιά. Η επέκταση Fire & Fuels περιλαμβάνει ζωντανό δέντρο, νεκρό δέντρο, κάτω νεκρό ξύλο και πληροφορίες για την δασική εδαφική βιομάζα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση των αλλαγών στα αποθέματα άνθρακα την πάροδο του χρόνου. Η διεύθυνση για την λήψη του προγράμματος είναι: http://www.fs.fed.us/fmsc/fvs/
4. Ηλεκτρονική Επεξεργασία Δεδομένων.
Παρουσιάζεται μία (παλιά) εφαρμογή δημιουργίας μακροεντολών στο Excel για την εμφάνιση/εκτύπωση δεδομένων. Ο σκοπός της ενσωμάτωσης της είναι να προτρέψει στην βελτίωση και αλλαγή της από ενδιαφερόμενους συναδέλφους. Υπάρχουν δύο αρχεία που μπορείτε να κατεβάσετε: το αρχείο xls και το αρχείο .docx επεξήγησης του αρχείου (από παρουσίαση σε συνέδριο).
5. ΤηλεΔάσος
Ένα παλιό πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες αλλά και όχι μόνο. Προγραμματίστηκε από τους συναδέλφους Στεργιόπουλο και Γερμανό το 1977! Μπορείτε να την κατεβάσετε πατώντας εδώ. (Τρέξτε το αρχείο menu2.htm). Εξαιρετική εργασία πριν 40 χρόνια.
6. GET SDI Portal ® v.1.0.
Το λογισμικό GET SDI Portal ® v.1.0. εμπλουτίζει τις δυνατότητες των περιηγητών (web browsers) με χαρακτηριστικά λογισμικών Υποδομών Γεωχωρικών Πληροφοριών. Η εφαρμογή διευκολύνει το διαμοιρασμό και την αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων που διαχέονται μέσω δικτυακών υπηρεσιών γεωχωρικών δεδομένων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φορείς του Δημοσίου, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κατόχους γεωχωρικών δεδομένων για την ανάπτυξη διαδικτυακών πυλών γεωχωρικών δεδομένων (GeoPortals). Για τη λήψη του πατήστε εδώ.
7. Βιβλιοθήκη γεωδαιτικών μετατροπών συντεταγμένων (icoordstrans)
Ένα πρόγραμμα μετατροπής συντεταγμένων, κατασκευασμένο από τον Στέφανο Κοζάνη. Για το βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση http://itia.ntua.gr/~soulman/icoordstrans/
Διαβάστε τις οδηγίες εγκατάστασης, ιδίως για την αντιγραφή της βιβλιοθήκης itranscoords.dll στο system32.
8. Το λογισμικό fGIS
To fGIS (FGIS ™) είναι ένα ισχυρό πρόγραμμα επεξεργασίας shapefile, ψηφιοποίησης και εργαλείο ερωτημάτων δεδομένων ΓΣΠ για τα Windows ®. Το FGIS είχε σχεδιαστεί για διαχειριστές φυσικών πόρων που δεν είναι ειδικοί στα GIS. Είναι εύκολο στη χρήση και η εγκατάσταση του είναι απλή . Πολλοί χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιούν γιατί μπορεί να τρέξει σε φορητούς υπολογιστές ή υπολογιστές στο σπίτι, χωρίς θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και παράγει στοιχεία συμβατά με τις εμπορικές προγράμματα GIS.
Για να το κατεβάσετε χρησιμοποιείστε την παρακάτω διεύθυνση http://www.forestpal.com/fgis.html.
Για να έχετε ελληνικά μενού αντικαταστήστε το αρχείο language.ini με αυτό που σας δίνουμε εδώ. Διαβάστε το ακόλουθο αρχείο πριν ξεκινήσετε την χρησιμοποίηση του προγράμματος.
9. OpenGeo Suite
Η OpenGeo Suite είναι μια ολοκληρωμένη διαδιακτιακή πλατφόρμα χαρτογράφησης χτισμένη σε ισχυρά, ανοικτού κώδικα γεωχωρικά δεδομένα. Αν και απαιτεί εμπειρία και προσπάθεια επιτρέπει την δημιουργία διαδικτυακών εφρμογών
Η διεύθυνση για περισσότερες πληροφορίες και κυρίως για τη λήψη του προγράμματος είναι: http://opengeo.org/products/suite/