logo TOYMPA frutis1 UESS Untitled earth gis-drama gis-ellas malia old radar spot kriti limnes tajiarxis spot Earth Map- 2283x1088 MAPWEBGIS combination meteora2 naos viewer1 meteora Pine-reser Untitled-22 Earth-Map3 Earth-Map4 srtm_ne_250m_greece2 3d1 aristotelous Earth-night thess kipoupoli kouri risio night GAIES

Rss Feed

RSS-GIS  RSS για Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών    Ερωτήσεις προγραμματισμού

RSS-REMOTE  RSS για Τηλεπισκόπηση

RSS-webgis2  RSS για Διαδικτυακά ΓΣΠ

RSS-ELLAK  RSS για Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

RSS-DASOLOGIA  RSS για Θέματα Δασολογίας και των Σύγχρονων Τεχνολογιών

RSS-YPEKA  RSS για θέματα του ΥΠΕΚΑ

 

RSS  Τι είναι το RSS;

Το ακρωνύμιο RSS, από τον αγγλικό όρο Really Simple Syndication (Πολύ Απλή Διανομή), αναφέρεται σε μία προτυποποιημένη μέθοδο ανταλλαγής ψηφιακού πληροφοριακού περιεχομένου διαμέσου του Διαδικτύου, στηριγμένη στην πρότυπη, καθιερωμένη και ευρέως υποστηριζόμενη γλώσσα σήμανσης XML. Ένας χρήστης του Διαδικτύου μπορεί έτσι να ενημερώνεται αυτομάτως για γεγονότα και νέα από όσες ιστοσελίδες υποστηρίζουν RSS, αρκεί να έχει εγγραφεί ο ίδιος συνδρομητής στην αντίστοιχη υπηρεσία της εκάστοτε ιστοσελίδας. Οι εν λόγω ενημερώσεις («ροές RSS», αγγλ: «RSS feeds») περιέχουν τα πλήρη δεδομένα, σύνοψη των δεδομένων, σχετικά μεταδεδομένα, ημερομηνία έκδοσης κλπ, ενώ αποστέλλονται αυτομάτως στον συνδρομητή μέσω Διαδικτύου. RSS χρησιμοποιείται από (μεταξύ άλλων) ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ιστολόγια και το podcasting. Μέσω του RSS Feed, ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει τις πληροφορίες από τους ιστοχώρους που τον ενδιαφέρουν, σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους. Έτσι, πλέον όλες οι πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν έρχονται στον υπολογιστή σας χωρίς εσείς να χρειάζεται να επισκέπτεστε κάθε φορά τους σχετικούς δικτυακούς τόπους.Τa RSS Feeds σας επιτρέπουν να βλέπετε πότε ανανεώθηκε το περιεχόμενο των δικτυακών τόπων (sites) που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να λαμβάνετε κατευθείαν στον υπολογιστή σας τους τίτλους των τελευταίων ειδήσεων και των άρθρων που επιθυμείτε (ή ακόμα και εικόνων ή βίντεο) αμέσως μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα χωρίς να είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε καθημερινά τους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους (sites).Τα RSS

Feeds παρέχονται από αρκετές ενότητες του Pathfinder εδώ και καιρό, ενώ συνεχώς προστίθενται περισσότερα feeds.

 Το πρότυπο RSS υπάρχει από το 1999, ωστόσο παλαιότερες, όχι τόσο επιτυχημένες τεχνολογίες παρόμοιου σκοπού (οι οποίες βέβαια δεν αξιοποιούσαν την καθιερωμένη σήμερα γλώσσα XML, καθώς αυτή δεν είχε εμφανιστεί πριν το 1998) κυκλοφορούσαν από τα μέσα της δεκαετία του 1990. Περί το 2005, το RSS άρχισε να υποστηρίζεται ευρέως από τους δημοφιλέστερους πλοηγούς Web και γρήγορα καθιερώθηκε, ιδιαιτέρως λόγω της εξάπλωσης κατά την ίδια περίοδο των προσωπικών ιστολογία με τακτική ανανέωση περιεχομένου. Οι ομάδες κατασκευής των εν λόγω πλοηγών είναι που επέλεξαν τότε ένα λογότυπο για την τεχνολογία RSS (το σημερινό ). Πολύ γρήγορα έκανε την εμφάνισή του και το ανταγωνιστικό ως προς το RSS, αλλά επίσης στηριγμένο στην XML, πρότυπο Atom.

Πλεονεκτήματα και οφέλη από τη χρήση του RSS Feed

 Η χρήση των RSS Feeds γίνεται όλο και πιο συχνή τελευταία, διότι παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων τρόπων ενημέρωσης νέου περιεχομένου. Μερικά από αυτά τα πλεονεκτήματα είναι:

  • Δεν χρειάζεται να δώσετε το e-mail σας για να σας στέλνουν ενημερώσεις. Λαμβάνετε το rss feed της ιστοσελίδας που σας ενδιαφέρει στον reader σας και έχετε άμεση ενημέρωση κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα πληροφορία.
  • Δεν μπερδεύονται οι ενημερώσεις με τα e-mail σας στο inbox του email client σας. Αντ’ αυτού, αναλαμβάνει ο reader σας να οργανώσει τα feeds που δέχετε για να τα διαβάσετε εσείς αργότερα. Επίσης, μειώνεται το SPAM αφού δε χρειάζεται να “εκθέτετε” το προσωπικό σας e-mail σε κάθε site από το οποίο θέλετε να ενημερωθείτε.
  • Δεν χρειάζεται να κάνετε unsubscribe για να διακοπεί η αποστολή ενημέρωσης εφόσον το επιθυμείτε. Αφαιρείτε απλώς το feed από τον reader σας.
  • Μπορείτε να λαμβάνετε τα feed σας από το κινητό τηλέφωνο ή το PDA σας οποιαδήποτε στιγμή θέλετε.

 Πώς χρησιμοποιείται το RSS Feed;

 Βασική προϋπόθεση για τη λήψη περιεχομένου μέσω RSS, είναι η ύπαρξη ενός RSS Reader. Μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο είδος RSS reader χωρίς καν να το γνωρίζετε. Αν χρησιμοποιείτε για παράδειγμα ως αρχική σελίδα του browser σας υπηρεσίες όπως το iGoogle, το My Yahoo, το My MSN κ.α.

 Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία RSS για να λαμβάνουν και να σας παραδίδουν περιεχόμενο, όπως είναι οι ειδήσεις, ο καιρός και γενικά οτιδήποτε σας ενδιαφέρει και έχει επιλέξει να παρακολουθείτε.

 Μπορείτε να λαμβάνετε RSS Feeds απευθείας στον browser σας. Όλοι οι σύγχρονοι browsers έχουν ενσωματωμένη τη λειτουργία λήψης RSS Feed. Για να συνδεθείτε και να λαμβάνετε τα άρθρα και τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα sites που σας ενδιαφέρουν και διαθέτουν αυτή τη λειτουργία, αρκεί να κάνετε κλικ στο μικρό πορτοκαλί εικονίδιο που υπάρχει στα δεξιά της γραμμής διευθύνσεων (firefox).

Στη συνέχεια, εφόσον υπάρξουν νέες δημοσιεύσεις, θα μπορείτε να τις βρείτε στο μενού Σελιδοδείκτες -> Εργαλειοθήκη σελιδοδεικτών (firefox).

Υπάρχουν επίσης readers που εγκαθιστά ο χρήστης στον υπολογιστή του (desktop based). Μπορείτε να βρείτε τέτοια προγράμματα είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή και υπάρχουν διαθέσιμα για όλα τα λειτουργικά συστήματα. Μερικά παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων είναι, ο Feedreader (Win), NewsFire (Mac), Straw (linux), Newsgator, Feed Demon κλπ. Με αυτούς μπορεί κανείς να λαμβάνει τα rss feed, με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνει την ηλεκτρονική του αλληλογραφία με έναν email client.

Και στο τέλος θα αναφερθούν οι  web based feed readers. Πρόκειται για δωρεάν υπηρεσίες στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οποίες αναλαμβάνουν να σας προσφέρουν το περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει, συγκεντρωμένο σε ένα χώρο. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς feed readers είναι ο Google Reader, Bloglines, MyYahoo κα.

Πώς μπορώ να λαμβάνω το RSS Feed ενός site;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναζητήσετε το rss feed της ιστοσελίδας, το οποίο παρέχεται συνήθως με τη μορφή αυτού του εικονίδιού . Κάνετε κλικ στο εικονίδιο αυτό είτε από τον browser, είτε από κάποιο σημείο της ιστοσελίδας εφόσον εμφανίζεται και ακολουθείτε τις οδηγίες.

Αν ένα site όπως το MyTwoCents για παράδειγμα, παραδίδει τα feeds του μέσω κάποιας υπηρεσίας όπως το FeedBurner, τότε κάνετε απλώς κλικ στο πορτοκαλί εικονίδιο που σας προτρέπει να κάνετε Subscribe στο rss feed (στο πάνω μέρος της δεξιάς στήλης). Στη συνέχεια ανοίγει μια νέα σελίδα μέσα από την οποία επιλέγετε πού θέλετε να σας παραδίδονται τα feeds σας, κάνοντας κλικ σε κάποιο από τα εικονίδια που αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους πιο δημοφιλείς feed readers κ.λπ. YAa4arZCOOAAAAAElFTkSuQmCC Ελληνική Κοινότητα Δασολόγων - RSS feeds  N8vvUmLaZWSmjZujhboFWqMv8PgJCzzGQoGh2uMrk3GCv3hMiP4C8NinnJzuoLcAAAAASUVORK5CYII= Ελληνική Κοινότητα Δασολόγων - RSS feeds  ENPCiHDaKpkAAAAASUVORK5CYII= Ελληνική Κοινότητα Δασολόγων - RSS feeds

Αυτό ήταν! Μπορείτε πλέον να λαμβάνετε ενημερώσεις κάθε φορά που θα δημοσιεύεται κάποια νέα πληροφορία στο/α site που σας ενδιαφέρουν στον RSS Reader που χρησιμοποιείτε.