logo TOYMPA frutis1 UESS Untitled earth gis-drama gis-ellas malia old radar spot kriti limnes tajiarxis spot Earth Map- 2283x1088 MAPWEBGIS combination meteora2 naos viewer1 meteora Pine-reser Untitled-22 Earth-Map3 Earth-Map4 srtm_ne_250m_greece2 3d1 aristotelous Earth-night thess kipoupoli kouri risio night GAIES

Δελτίο τύπου

Τι είναι δελτίο τύπου και τι πρέπει να έχουμε υπόψην μας όταν το δημιουργούμε;

 

Είναι ένα κείμενο συγκεκριμένο σε μέγεθος, που έχει στόχο να δημοσιοποιήσει ένα σημαντικό γεγονός. Αν το γεγονός δεν είναι σημαντικό, δεν χρειάζεται να στείλουμε δελτίο τύπου στο δημοσιογράφο, στέλνουμε απλά ένα e-mail. Στο δελτίο τύπου, ανακοινώνουμε ένα γεγονός/ μια προγραμματισμένη εκδήλωση ή περιγράφουμε κάτι που έχει ήδη γίνει. Η περιγραφή γίνεται στις πραγματικές της διαστάσεις, δεν μεγεθύνουμε το γεγονός, δεν υπερβάλλουμε και δεν χρησιμοποιούμε κλισέ. Η γλώσσα είναι βέβαια ενδιαφέρουσα, αλλά απλά περιγραφική.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Προσέξτε τα συντακτικά και ορθογραφικά λάθη.

Μην φλυαρείτε. Προσπαθήστε να μη ξεπερνά το κείμενο τη μία σελίδα.

Προσέξτε τις εκφράσεις που χρησιμοποιείτε. Τεχνική και πολύ εξειδικευμένη ορολογία, στερεότυπες και εξεζητημένες εκφράσεις όπως «επαναστατικό», «μοναδικό» θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς θα πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται για ενημερωτικό κείμενο και ότι απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Έτσι θα πρέπει να είναι κατανοητό από όλους και να μην δημιουργεί σύγχυση.

Όχι πάνω από 1 Δελτίο Τύπου τις 15 ημέρες. Όταν ο δημοσιογράφος «βομβαρδίζεται» συνεχώς με Δελτία Τύπου από εσάς, το πιο πιθανό είναι να μη τα δημοσιεύσει.

Μην στέλνετε «διαφημιστικά» δελτία τύπου. Επαναλαμβάνω ότι το Δελτίο Τύπου έχει ως σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και όχι να διαφημίσει τα προϊόντα της. Μην στέλνετε λοιπόν Δελτία Τύπου που περιέχουν τιμές, περιγραφές προϊόντων (εκτός αν υπάρχει κάτι ξεχωριστό που μπορεί να αποτελέσει είδηση), κ.λπ.

Μην ξεχνάτε τη φωτογραφία. Στην εποχή της εικόνας, είναι σημαντικό να αποστέλλετε μία σχετική φωτογραφία ή/και video μαζί με το Δελτίο Τύπου.

Αν διοργανώνετε κάποια εκδήλωση ή αν θέλετε να κοινοποιήσετε ένα νέο για την ιστοσελίδα ή την επιχείρησή σας, ένας ωραίος τρόπος για να το προωθήσετε είναι να στείλετε δελτίο τύπου (press release) σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός δελτίου τύπου

Ο τίτλος και η πρώτη παράγραφος είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία σε ένα δελτίο τύπου. Από τις πρώτες γραμμές που θα διαβάσει ο δημοσιογράφος, θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσει να διαβάζει ή αν θα σβήσει το μήνυμά σας.

Εφόσον είναι ανακοίνωση, γράφουμε πάντα στο τρίτο ενικό πρόσωπο.

Όσον αφορά το μέγεθος, δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μια σελίδα.

Μένουμε στο ίδιο θέμα και γράφουμε απλά και κατανοητά. Αν χρειαστεί να συμπεριλάβουμε ορολογία ή ακρωνύμια, βάζουμε μέσα σε παρένθεση τη σημασία τους.

Μπορούμε μαζί με το δελτίο τύπου να στείλουμε και μια φωτογραφία (π.χ. την αφίσα της εκδήλωσης) ή ένα βίντεο, αλλά όχι μεγάλα attachments καθώς είναι πιθανό να μην φτάσουν ποτέ.

Στον τίτλο του e-mail βάζουμε “Δελτίο Τύπου- Το όνομα της εκδήλωσης” για να τραβήξει το ενδιαφέρον. Στο τέλος του κειμένου, μπορούμε να προσθέσουμε όνομα, τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας με τον υπεύθυνο της εκδήλωσης.

 

Βεβαιωθείτε, ότι δίνετε σαφείς πληροφορίες για τα εξής:
Πού γίνεται, Τι είναι αυτό γίνεται, Τι ώρα γίνεται, για Ποιόν γίνεται
Δώστε του πληροφορίες για τα εξής:
Πώς να έρθει, Πόσο κοστίζει εφόσον κοστίζει ή ενημερώστε ότι δεν κοστίζει
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ένα Δ.Τ. που έχει βάση την Δασολογική επιστήμη