Ένα σημαντικό στοιχείο στην δημιουργία ενός σταθμού εργασίας για ένα γραφείο που ασχολείται με τα ΓΣΠ είναι η σωστή επιλογή των κατάλληλων εργαλείων και μέσων έτσι ώστε η λειτουργία του σταθμού να γίνεται χωρίς προβλήματα.
Θα αναφερθούν τα βασικά, αλλά και κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσοι ασχολούνται με το θέμα.
Το κομβικό σημείο ενός ΓΣΠ έγκειται στο λογισμικό ... επειδή είναι αυτό που χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε, να επεξεργαστείτε, να διαχειριστείτε και να εμφανίσετε τα γεωγραφικά δεδομένα. Αλλά το λογισμικό ΓΣΠ θα πρέπει να τρέχει σε ένα ισχυρό σταθμό εργασίας ΓΣΠ. Είναι η ραχοκοκαλιά του λογισμικού ΓΣΠ σας.
Τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού σταθμού εργασίας για ΓΣΠ είναι:
1.Διπλές οθόνες
Κάθε σοβαρός αναλυτής ΓΣΠ πρέπει να χρησιμοποιεί διπλές οθόνες (και όχι μία μεγάλη οθόνη). Και αυτό γιατί η επεξεργασία στα ΓΣΠ απαιτεί πολλαπλές εφαρμογές (multitasking) να επεξεργάζονται δεδομένα συγχρόνως, και να παρατηρούνται τα απαοτελέσματα, π.χ. όταν γίνεται η διόρθωση δεδομένων στο ΓΣΠ, οι αναλυτές διαχωρίζουν το χαρτογραφικό μέρος από τον πίνακα δεδομένων σε διαφορετικές οθόνες.
2.Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU)
Τα ΓΣΠ απαιτούν δυνατές ΚΜΕ. Η ΚΜΕ είναι η έδρα (βάση) της επεξεργασίας των δεδομένων. Όταν εκτελείτε μια εντατική διαδικασία στο ΓΣΠ, το σύστημα μπορεί να φτάσει στο όριο. Overclocking είναι κοινό στον κόσμο των ΓΣΠ και τις επιδόσεις της ΚΜΕ μειώνει την υστέρηση (Overclocking είναι η διαδικασία αύξησης της ταχύτητας του ρολογιού που λειτουργεί η CPU. Οι σύγχρονοι υπολογιστές έχουν επεξεργασία πολλαπλών πυρήνων, ώστε να μπορούν να εκτελούν περισσότερες από μία εργασίες ταυτόχρονα. Οι πολλαπλοί πυρήνες χωρίζουν τα καθήκοντα σε ξεχωριστά κομμάτια. Όταν το λογισμικό πρόγραμμα είναι γραμμένο για να επωφεληθεί τους πολλαπλούς πυρήνες, τότε μπορεί να αυξήσει τη συνολική ταχύτητα επεξεργασίας.
3.Random Access Memory (RAM) - Προσωρινή Μνήμη
Οι υπολογιστές επεξεργάζονται τα δεδομένα πολύ γρήγορα. Αλλά οι σκληροί δίσκοι είναι πολύ αργοί. Αν διαβάσετε και να γράψετε όλα τα επεξεργασμένα στοιχεία σας απευθείας στο σκληρό σας δίσκο, οι υπολογιστής θα κινείται πολύ αργά γιατί ο σκληρός δίσκος δεν μπορεί να συμβαδίσει με την ταχύτητα του επεξεργαστή. Η RAM αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Στην RAM αποθηκεύονται προσωρινά τα δεδομένα, η οποία είναι πιο γρήγορη για να διαβαστούν και να γραφούν. Όταν τα προγράμματα λογισμικού ΓΣΠ είναι ενεργά τα δεδομένα αποθηκεύονται στην εσωτερική μνήμη του συστήματος (RAM), άρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και αυτή η παράμετρος.
4.Σκληροί δίσκοι (HDD) – Μόνιμες αποθηκεύσεις
Οι σκληροί δίσκοι γενικά χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση δεδομένων σε μαγνητικούς περιστρεφόμενους δίσκους ως δευτερεύουσα μνήμη. Οι μονάδες δίσκου που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεγάλων ομάδων δεδομένων παραμένουν στη μνήμη μέχρι να χρειαστούν ξανά. Αυτό εξαρτάται από τις περιστροφές ανά λεπτό. Οι σκληροί δίσκοι είναι πολύ φθηνότερα γιατί δεν χρειάζεται να μετακινήσετε τα δεδομένα σας γρήγορα, όπως μνήμη RAM. Οι solid state δίσκοι είναι ένας νεότερος τύπος σκληρού δίσκου και είναι πολύ πιο γρήγοροι. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν είναι σαν μονάδες flash, χωρίς κινούμενα μέρη, όπως οι περιστρεφόμενοι δίσκοι. Εξαρτάται από το πόσα δεδομένα μπορεί να διαβάσει / γράψει ανά δευτερόλεπτο.
5.Μονάδα Επεξεργασίας Γραφικών -GPU
Η ΜΕΓ βοηθά στην καλύτερη παρουσίαση των γραφικών. Έτσι, μία καλή ΜΕΓ βοηθά όταν υπάρχουν πολλά επίπεδα στους χάρτες, όπως και όταν απαιτείται τρισδιάστατη απεικόνιση των δεδομένων. Αν και δίνετε σημασία στην ΜΕΓ αυτή σχετίζεται με την ποιότητα της οθόνης. Πάντως όταν υπάρχουν “βαριά” δεδομένα (π.χ. LiDAR) μια καλή ΜΕΓ βοηθά στην επαναφόρτιση των δεδομένων στην μεγέθυνση και μετακίνηση.
6.Υπολογιστές
Υπολογιστές σήμερα έχουν γίνει πολύ φθηνοί. Είναι σχεδόν παντού. Τις περισσότερες φορές, η συσκευή με την οποία θα εργαστεί ο χρήστης για εισαγωγή δεδομένων σε ΓΣΠ είναι ένα συνηθισμένος επιτραπέζιος ή φορητός υπολογιστής. Ο όρος προσωπικός υπολογιστής (PC) περιλαμβάνει συσκευές, όπως desktops και laptops.
Στη δεκαετία του 1960, το μέγεθος των ηλεκτρονικών υπολογιστών συγκρίνονταν με ένα μωρό ελέφαντα. Ήταν ογκώδη, χωρίς την δυνατότητα να μεταφερθούν μέσα σε μία βαλίτσα. Ένας προγραμματιστής με όνομα Gordon Moore παρατήρησε ότι το ίδιο μέγεθος τσιπ θα διπλασιάζει την ταχύτητα κάθε 18 μήνες. Σαν ρολόι, αυτή η πρόβλεψη ήταν αληθές και επινοήθηκε ο όρος «ο Νόμος του Moore».
Εδώ είναι τα κοινά είδη των υπολογιστών που υπάρχουν σήμερα:
Α. Επιτραπέζιος Υπολογιστής
Ένας επιτραπέζιος υπολογιστής έχει σχεδιαστεί για βρίσκεται δίπλα στο γραφείο. Δεν έχει μπαταρίες και συνήθως έχουν εξωτερικά πληκτρολόγια.
Πύργοι επισυνάψουν τα βασικά συστατικά ενός υπολογιστή εκτός από την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Οι θέσεις εργασίας είναι ισχυρές σε επιτραπέζιους υπολογιστές με επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως χώρο στο δίσκο και κάρτες γραφικών.
Β. Φορητοί Υπολογιστές
Οι φορητοί υπολογιστές είναι μεταφερόμενοι και συχνά λειτουργούν με μπαταρίες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν οπουδήποτε, επειδή έχουν ενσωματωμένη οθόνη και πληκτρολόγιο. Οι φορητοί υπολογιστές συχνά λειτουργούν με μπαταρίες. Μπροστά από το πληκτρολόγιο, οι φορητοί υπολογιστές έχουν συνήθως ένα touchpad ή το trackball που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ποντίκι.
Γ. Σημειωματάρια (Notebooks)
Είναι ελαφριά, φορητά, με μικρότερες οθόνες από τους φορητούς, χωρίς δίσκους CD-ROM ή DVD. Τώρα, οι όροι φορητός υπολογιστής και Notebooks έχουν γίνει σχεδόν συνώνυμοι με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ των δύο τύπους υπολογιστών.
Δ. Πινακίδες (Tablets)
Οι πινακίδες είναι υπέρ φορητοί υπολογιστές. Είναι γενικά πιο ακριβές και μπορούν να έχουν την ίδια επεξεργασία, μνήμη και σκληρό δίσκο, όπως οι φορητοί υπολογιστές.
Συνήθως είναι εξοπλισμένες με ένα πληκτρολόγιο ή με τη γραφίδα στην οθόνη καθιστώντας τα ιδανικά για συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Επίσης μπορούν να αναγνωρίζουν τον τρόπο γραφής και να έχουν εικονικά πληκτρολόγια.
Ε. Μεγάλα Συστήματα Υπολογιστών (Mainframes)
Αυτά είναι συστήματα με συγκεντρωμένους υπολογιστές που υποστηρίζουν πολλές θέσεις εργασίας. Μεγάλοι οργανισμοί χρησιμοποιούν υπολογιστές με σύνδεση κάθε χρήστη σε ένα τερματικό.
Εκατοντάδες χρήστες μπορούν να έχουν ενημερώσεις λογισμικού από τον κεντρικό server. Το cloud computing περιλαμβάνει τους χρήστες που συνδέονται από απόσταση μέσω ενός προγράμματος περιήγησης. Οι αιτήσεις και αποθήκευσης δεδομένων διατηρείται σε έναν κεντρικό server.
ΣΤ. Κεντρικοί Υπολογιστές – Διακομιστές (Servers)
Οι κεντρικοί υπολογιστές είναι υπολογιστές που υποστηρίζουν σε πολλαπλούς χρήστες την πρόσβαση στις εφαρμογές ταυτόχρονα. Τρέχει π.χ. ένα λογισμικό και δέχεται τα αιτήματα πολλών χρηστών.
Οι Mainframes, Cloud servers και minis είναι παραδείγματα των servers. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους διακομιστές και οι πληροφορίες που διατηρούνται στην κεντρική, όπου οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν και τα δεδομένα πρόσβασης σε συνεργασία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Παρουσιάστηκαν μερικά από τα βασικά στοιχεία του υλικού μέρους (hardware) των υπολογιστών που θα χρησιμοποιήσουν λογισμικά ΓΣΠ - CPUs, διπλές οθόνες, μνήμη RAM, σκληρός δίσκος και GPUs. Όλα τα παραπάνω διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πόσο καλή θα είναι η επιλογή σας για να μπορέσει ο σταθμός να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, αλλά και δυνατότητες του λογισμικού ΓΣΠ που θα χρησιμοποιήσετε.