Ψηφιοποίηση αρνητικών φιλμ

Αυτή η εφαρμογή αφορά όσους ασχολούνται και αγαπούν την φωτογραφία. Σήμερα, όλα τα “δυνατά” χόμπυ έχουν απλοποιηθεί πάρα πολύ σε σημείο όλοι να ασχολούνται με αυτά χωρίς βασικές γνώσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η τέχνη της φωτογραφίας. Σήμερα, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές απλοποιούν τα πάντα, κανείς δεν σκέφτεται το άνοιγμα του κλείστρου, την ταχύτητα, κλπ. Ορίζει ο χρήστης το γενικό θέμα (πορτραίτο, τοπίο, κοντινό πλάνο, κλπ) και πατά το κουμπί.

Μερικοί όμως λάτρες της τέχνης της φωτογραφίας, έχουν ακόμη παλιά αρνητικά φωτογραφιών κάπου κρατημένα. Αυτά, αρκετά εύκολα είναι δυνατόν να ψηφιοποιηθούν. Υπάρχουν κάποια βίντεο στο youtube όπου μπορείτε να φτιάξετε με ελάχιστα υλικά ένα χειροποίητο "σαρωτή" αρνητικών φιλμ (δείτε παρακάτω). Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

- ένα σκληρό κουτί (π.χ. από παπούτσια),

- απλό λευκό χαρτί,

- λαστιχάκια,

- μια CFL λάμπα, (δηλαδή μία λάμπα που βγάζει λευκό φως)

- μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή,

- ένα λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, όπως το Adobe Photoshop, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Ζωγραφική των Windows.

 

Παρακάτω δίνουμε κάποια ενδεικτικά βίντεο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα.

https://www.youtube.com/watch?v=OuhcQODIZXk

https://www.youtube.com/watch?v=pMvDZuK_WB8

https://www.youtube.com/watch?v=XbrInRm7940

https://www.youtube.com/watch?v=B2gLT0SWzpQ

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω μεθοδολογία δημιουργήθηκε μία έγχρωμη εικόνα (αριστερή εικόνα) από το αρνητικό φιλμ (δεξιά εικόνα). Φυσικά έγιναν πολλές δοκιμές και διορθώσεις μέχρι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

 negative


Εκτύπωση   Email