Oι ερευνητές της NASA με επικεφαλής τον Sang-Χο Yun στο Jet Propulsion Laboratory (JPL ) αναπτύξαν έναν τρόπο για την δημιουργία χάρτες καταστροφών από δορυφορικές εικόνες, ακόμη και αν οι εικόνες λαμβάνονται τη νύχτα ή όταν ο ουρανός είναι θολός. Τα αποτελέσματα αυτής της νέας προσέγγισης δημοσιεύτηκαν στο Σεισμολογικό περιοδικό Research Letters.
Το σύστημα χαρτογράφησης μας δείχνει μεγάλες δυνατότητες, ειδικά για απομονωμένες απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει επικοινωνία και οι δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί», είπε ο Yun. "Αυτές οι περιοχές που είναι σε απελπιστική ανάγκη για βοήθεια, και τέτοιοι χάρτες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν."
Ο Yun και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από το σύστημα COSMO-Skymed της ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος και δορυφορικές εικόνες του ALOS-2 της Ιαπωνίας Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης.
Χρησιμοποιώντας το λογισμικό που αναπτύχθηκε στο JPL, οι ερευνητές δημιούργησαν χάρτες καταστροφών που καλύπτουν μια έκταση κοντά στο Κατμαντού του Νεπάλ. Για κάθε σύνολο δεδομένων, εξέτασε τις ομοιότητες μεταξύ των δύο εικόνων ραντάρ: δύο αρχειακές εικόνες πριν από την καταστροφή (σεισμό) και μία μετά. Το λογισμικό βοήθησε την παραγωγή κατανομής του χρώματος pixel σε διαφανές φόντο που επικαλύπτονται από τους χάρτες του Google Earth.
"Τα χρώματα προσδιορίζεται από τη μεταβολή μεταξύ των εικόνων ραντάρ πριν και μετά», πρόσθεσε ο Yun. Όσο περισσότερο είναι διαφορετικές οι εικόνες, τόσο πιο κόκκινη η εικόνα.
Οι ερευνητές στη συνέχεια συγκρίνουν τους χάρτες που δημιουργήσαν με χάρτες που έγιναν με την ανθρώπινη επιθεώρηση υψηλής ανάλυσης οπτικών δορυφορικών εικόνων, που προήλθαν από την Εθνική Υπηρεσία Geospatial-Intelligence (NGA) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δορυφορικών Εφαρμογών των Ηνωμένων Εθνών. Και όπως αποδείχθηκε στην συγκεκριμένη εφαρμογή (του σεισμού στο Νεπάλ) υπήρξε μια σημαντική συμφωνία μεταξύ των χαρτών.
Με τα δεδομένα COSMO-Skymed, οι χάρτες καταστροφών βρήκαν με σαφείς αποδείξεις ενός κτιρίου που καταρρέει. Οι χάρτες ζημιών από τα δεδομένα ALOS-2 ανίχνευσαν επιπλέον καταστροφικές κατολισθήσεις που επηρεάζουν τις κοινότητες στην κοιλάδα Langtang, ένα δημοφιλές προορισμό πεζοπορίας στα Ιμαλάια. ΟΙ ALOS-2 χάρτες, κατά προσέγγιση, βρήκαν την έκταση των συντριμμιών από τρεις μεγάλες κατολισθήσεις στην περιοχή, όπου θάφτηκε σχεδόν όλο το χωριό Langtang από τα βράχια και τον πάγο.
Τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε
Και οι δύο δορυφορικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στη μελέτη κάνουν χρήση του «ραντάρ συνθετικού διαφράγματος," ή SAR, μια τεχνολογία που επιτρέπει την λεπτομερή απεικόνιση ραντάρ από το διάστημα, χωρίς μια εξαιρετικά μεγάλη κεραία. Σαν ένα σύστημα ραντάρ με πραγματικό άνοιγμα, η δορυφορική SAR μεταδίδει σήματα μικροκυμάτων που ανακλάται από την επιφάνεια της Γης, και αυτές οι αντανακλάσεις παράγουν εικόνες ραντάρ.
Η τεχνολογία SAR είναι μοναδική, επειδή κάνει χρήση της σχετικής κίνησης του δορυφόρου, χρησιμοποιώντας ενός φαινόμενου που ονομάζεται μετατόπιση Doppler. Από τη σκοπιά ενός αντικειμένου στο έδαφος, η συχνότητα του σήματος του δορυφόρου φαίνεται μεγαλύτερη όπως τα δορυφορική κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, και μικρότερη όπως ο δορυφόρος κινείται μακριά. Χρησιμοποιώντας αυτό το αποτέλεσμα, οι ερευνητές έχουν την ίδια ικανότητα για κάθε λεπτομέρεια όπως και με μία πολύ μεγαλύτερο κεραία.
Μια πρόκληση για τη χρήση δορυφόρων για την ανίχνευση των καταστροφών είναι ότι οι δορυφόροι δεν μπορούν πάντα να αποκτήσουν τα δεδομένα μιας περιοχής όταν περνούν από πάνω της. Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρειαστούν ημέρες να στείλουν τις εικόνες της περιοχής με τους δορυφόρους SAR. Ο δορυφόρος COSMO-Skymed μπόρεσε να αποκτήσει δεδομένα στην περιοχή Κατμαντού τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό, ενώ ο ALSO-2 έλαβε τα δεδομένα επτά ημέρες μετά τον κύριο σεισμό.
Στην ιδανική περίπτωση, τα δεδομένα ραντάρ θα πρέπει να αποκτηθούν, διαβιβαστούν και επεξεργαστούν σε χάρτες καταστροφών μέσα σε μια μέρα. Με περισσότερους προγραμματισμένους δορυφόρους SAR στο μέλλον - συμπεριλαμβανομένης της NASA-ISRO Ραντάρ Συνθετικού Ανοίγματος, ή Nisar, δορυφορική - αυτό είναι δυνατόν, λένε οι ερευνητές.
Πώς οι χάρτες χρησιμοποιήθηκαν
Με διάφορους τρόπους, οι χάρτες καταστροφών βοήθησαν με τις προσπάθειες ανακούφισης στον απόηχο του σεισμού στο Νεπάλ. Η DigitalGlobe, μια εταιρεία που ειδικεύεται σε εικόνες της Γης υψηλής ανάλυσης, είπε ότι η ομάδα διαχείρισης κρίσεων της χρησιμοποίησε τις πληροφορίες στους χάρτες καταστροφών για να τους βοηθήσει να αποφασίσουν πού να συλλέξουν εικόνες των πληγεισών περιοχών.
Αν και οι χάρτες μερικές φορές υπερεκτιμούν το εύρος των κατεστραμμένων περιοχών, παρόλα αυτά βοήθησαν την ομάδα του Διεθνούς Ανάπτυξης Οργανισμού Ηνωμένων Πολιτειών στο Νεπάλ στο να είναι καλύτερα προετοιμασμένη με άλλους τύπους πληροφοριών για το συντονισμό της βοήθειας. Οι προσπάθειες συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Geospatial-Intelligence βοήθησε επίσης στις αναλύσεις σε δύσκολες ορεινές περιοχές εκτός του Κατμαντού.
Τα επόμενα βήματα
Τώρα που οι ερευνητές γνωρίζουν τους χάρτες που αντιστοιχούν καλά με άλλες πηγές, εργάζονται προς ένα πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό σύστημα για τη δημιουργία αυτών των προϊόντων ταχείας απόκρισης.
“Βλέπω τα κόκκινα εικονοστοιχεία, όπως τους χτύπους τις καρδιάς των ανθρώπων. Θα ήθελα να συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτό το σύστημα ώστε να είναι αρκετά ισχυρό και αρκετά γρήγορο για να σωθούν ζωές”, είπε ο Yun.