logo TOYMPA frutis1 UESS Untitled earth gis-drama gis-ellas malia old radar spot kriti limnes tajiarxis spot Earth Map- 2283x1088 MAPWEBGIS combination meteora2 naos viewer1 meteora Pine-reser Untitled-22 Earth-Map3 Earth-Map4 srtm_ne_250m_greece2 3d1 aristotelous Earth-night thess kipoupoli kouri risio night GAIES

Συνένωση δύο μερικώς αλληλοκαλυπτόμενων εικόνων

EKD-2 Ελληνική Κοινότητα Δασολόγων - Συνένωση δύο μερικώς αλληλοκαλυπτόμενων εικόνων

Πολλές φορές είμαστε αναγκασμένοι να ενώσουμε δύο επικαλυπτόμενες εικόνες (π.χ. δύο αεροφωτογραφίες, ή δύο πανοραμικές εικόνες) για να δημιουργήσουμε μία νέα σύνθετη εικόνα. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει:

-να σαρώσουμε τις αναλογικές μας εικόνες

("Η ανάλυση στην οποία μπορείτε να σαρώσετε αεροφωτογραφίες για εργασίες φωτοερμηνείας είναι συνήθως της τάξης των 400 dpi.
Για να ελέγξετε αν η ανάλυση σάρωσης είναι μεγαλύτερη από τη διακριτική ικανότητα του ματιού (0.025cm στο χαρτί), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω σχέσεις:
1. Η διακριτική ικανότητα του ματιού στο έδαφος είναι: 0.00025m x Κλίμακα α/φ (Κ) = Δ
2. Το πλήθος των pixels διάστασης Δ που θα έχει η σαρωμένη εικόνα είναι: (24cm x Κ) / Δ = Π
3. Η ανάλυση σάρωσης για να προκύψει μια α/φ διαστάσεων Π x Π σε pixels είναι:
24cm Π pixels
2.54cm (1 inch) X (dpi)
------------------------------------------
X = Π x (2.54/24) dpi
Η ανάλυση σάρωσης που προκύπτει από την παραπάνω σχέση είναι πολύ μικρή και δεν ανταποκρίνεται στην ανάλυση της εικόνας αλλά μόνο στην ικανότητα του ματιού να διακρίνει αντικείμενα στη φωτογραφία, ανάλογα με την κλίμακά της. Συνήθως χρησιμοποιείται για να επαληθευτεί ότι η ανάλυση σάρωσης που επιλέξατε (π.χ. τα 400dpi) είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν.
Φυσικά για φωτογραμμετρικές εργασίες, η ανάλυση σάρωσης είναι της τάξης των 1500 dpi, αλλά σε τέτοιες εργασίες χρησιμοποιούνται διαθετικά και όχι εκτυπωμένες σε χαρτί αεροφωτογραφίες.
"
Οι αεροφωτογραφίες των περισσοτέρων περιπτώσεων είναι ασπρόμαυρες 24x24cm, από 1955 έως 1983. Έγχρωμες υπάρχουν από 1994-2004 και 2010).

-να χρησιμοποιήσουμε ένα ελεύθερο λογισμικό για να τις ενώσουμε.

Μερικά ελεύθερα (δηλ. δίχως πληρωμή προγράμματα) είναι τα ¨

Autostitch (για Windows, Mac, Android & iOS)

Image Composite Editor (για Windows)

Hugin (για Windows και Mac)

Εμείς χρησιμοποιήσαμε το Autostitch και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Τα γενικά χαρακτηριστικά του είναι: Μακράν το πιο απλό λογισμικό για τη χρήση – όταν κάντε κλικ στο αρχείο, άνοιγμα, επιλέξτε τις φωτογραφίες και στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε πώς συμβαίνει η μετατροπή. Δεν είναι μόνο το λογισμικό που κάνει το ράψιμο από μόνη της, αλλά ξέρει επίσης ότι ίσως δεν χρειάζεται επιμέλεια ώστε να εξάγετε το τελικό αποτέλεσμα για σας και στη συνέχεια να το ανοίξετε ώστε να μπορείτε να το δείτε. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και αν έχετε 2 ή 7 φωτογραφίες, ακριβώς ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο στη δεύτερη περίπτωση. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να το περικόψετε το χέρι αν οι φωτογραφίες είναι ένα διαφορετικό μέγεθος. Έτσι θα πρέπει να το ανοίξετε με το χρώμα ή άλλο λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών και να το κάνουμε οι ίδιοι. Νομίζω ότι υπάρχει μια λύση σε αυτό, αλλά είναι πάρα πολύ περίπλοκη. Ακόμα κι αν είναι απλό, AutoStitch έχει κάποιες επιλογές επεξεργασίας: το μέγεθος της παραγωγής, τις μεθόδους ανάμειξη, που ταιριάζουν επιλογές και αυτόματη καλλιεργειών. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι σας ζητάει Theta min / max και Phi min / max. Τέλος, μπορείτε επίσης να βρείτε αυτό σε Android και iOS.