Ο κώδικας QR είναι ένας γραμμωτός κώδικας (barcode) δύο διαστάσεων, που δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave το 1994. Το "QR" προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων "Quick Response" (Γρήγορη Ανταπόκριση), γιατί οι δημιουργοί του είχαν ως κύριο σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα. Ο Κώδικας QR είναι πολύ διαδεδομένος στην Ιαπωνία, όπου αποτελεί το πιο δημοφιλές είδος κώδικα δύο διαστάσεων.
Στην Ιαπωνία, όπου η χρήση των μονοδιάστατων barcode ήταν και είναι πολύ δημοφιλής, η πληροφορία που μπορεί να αποθηκεύσει ένας μονοδιάστατος ραβδοκώδικας κάποια στιγμή δεν ήταν αρκετή, οπότε άρχισαν να ερευνούν την δυνατότητα κωδικοποίησης πληροφορίας σε σχήματα δύο διαστάσεων. Ο κώδικας QR είναι αποτέλεσμα τέτοιας έρευνας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό ανταλλακτικών οχημάτων σε τμήματα παραγωγής. Σήμερα χρησιμοποιείται σε πολύ πιο ευρύ φάσμα, στο εμπόριο, στη διαφήμιση και στη διαχείριση εμπορευμάτων μέχρι τη διασκέδαση καθώς και για προσωπικά μηνύματα.
Η σάρωση ενός κώδικα QR, γίνεται με την βοήθεια ενός έξυπνου κινητού. Για να γίνει αυτό, ο χρήστης χρειάζεται μία εφαρμογή η οποία μετατρέπει την κάμερα του κινητού σε σαρωτή κώδικα QR.
Μέσα σε ένα κώδικα QR μπορεί να αποθηκευτεί, π.χ., ένας σύνδεσμος προς μια ιστοσελίδα. Ο χρήστης σαρώνει με το κινητό του τηλέφωνο τον κώδικα QR και πλοηγείται αυτόματα στην ιστοσελίδα. Αυτή η πράξη της σύνδεσης από το φυσικό κόσμο είναι γνωστή ως hardlink ή υπερσύνδεση με φυσικό κόσμο. Οι χρήστες μπορούν, επίσης, να δημιουργήσουν και να εκτυπώσουν τους δικούς τους κώδικες QR με χρήση διάφορων ελεύθερων λογισμικών παραγωγής κώδικα QR που υπάρχουν στο δίκτυο. Μέσα μπορούν να αποθηκεύσουν όποιο μήνυμα θέλουν.
Μια βασική θεμελιώδη ιδιότητα των κωδικών QR είναι ότι το πρότυπο των μονάδων στην εικόνα του κώδικα QR είναι μια άμεση γραφική αναπαράσταση των δεδομένων που περιέχει. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος που λειτουργούν οι κώδικες QR και είναι η ουσία του αλγορίθμου που δημιουργεί την εικόνα του κώδικα QR.
Αυτό έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα - αλλάζει τα δεδομένα που κωδικοποιούνται στον κώδικα QR έχει η επακόλουθη αποτέλεσμα και την αλλαγή του κωδικού QR εικόνα η οποία, με την πρώτη ματιά, παρουσιάζει ένα σημαντικό πρόβλημα, εάν η διεύθυνση της ιστοσελίδας που οι κώδικα QR συνδέσεις με τις ανάγκες που πρέπει να αλλάξει.
Σήμερα υπάρχουν δύο είδη OR κωδικοί:
• Στατικός QR Code: Η πραγματική διεύθυνση URL της ιστοσελίδας προορισμού τοποθετείται απευθείας στον κώδικα QR και δεν μπορεί να τροποποιηθεί.
• Δυναμικός QR Code: Μια σύντομη διεύθυνση URL τοποθετείται μέσα στον κώδικα QR που στη συνέχεια η διαφάνεια εκ νέου κατευθύνει τον χρήστη προς τον επιδιωκόμενο ιστοσελίδα URL προορισμού, με την μικρή ανακατεύθυνση URL διεύθυνση URL προορισμού μπορεί να αλλάξει μετά τη δημιουργία του κώδικα QR.
Χρησιμοποιήθηκε από την διεύθυνση http://www.qrstuff.com/index.html η απλή εφαρμογή των παραπάνω για την ιστοσελίδα μας.
Ο στατικός OR Code είναι η παρακάτω εικόνα:
O δυναμικός OR Code είναι η παρακάτω εικόνα:
Η ιστοσελίδα από όπου δημιουργήθηκαν οι εικόνες είναι ελεύθερη για περιορισμένες δυνατότητες δημιουργίας OR Code. Για μία αναγνώριση των δυνατοτήτων είναι αρκετά χρήσιμη.