logo TOYMPA frutis1 UESS Untitled earth gis-drama gis-ellas malia old radar spot kriti limnes tajiarxis spot Earth Map- 2283x1088 MAPWEBGIS combination meteora2 naos viewer1 meteora Pine-reser Untitled-22 Earth-Map3 Earth-Map4 srtm_ne_250m_greece2 3d1 aristotelous Earth-night thess kipoupoli kouri risio night GAIES

Ο εφευρέτης του GPS

gps Ελληνική Κοινότητα Δασολόγων - Ο εφευρέτης του GPS

 

Ότι ο Alexander Graham Bell δεν ανακάλυψε το τηλέφωνο θα μπορούσε να αποδειχθεί στο δικαστήριο 113 χρόνια μετά το θάνατο του αρχικού εφευρέτη Antonio Meucci. Το όνομα του Thomas Edison έρχεται στο μυαλό μας όταν κάποιος λέει «λαμπτήρας», αλλά ήταν ο Humphry Davy ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά το πώς μπορεί να φτιαχτεί το φως περνώντας ένα ηλεκτρικό ρεύμα μέσω μιας λωρίδας πλατίνας. Η ιστορία της επιστήμης είναι γεμάτη με εφευρέσεις των οποίων η ιδιοκτησία είναι έντονα αμφισβητήσιμη. Το Global Positioning System (GPS) είναι ένα από αυτά. Ποιος εφεύρε το GPS;

Το GPS έχει γίνει ένα τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής που σχεδόν εξαρτάται από αυτό. Έχει βυθιστεί αργά και σταθερά στα αυτοκίνητα, τα πλοία, τα αεροπλάνα, τις κάμερες, τον εξοπλισμό κατασκευών, τα γεωργικά μηχανήματα, τους φορητούς υπολογιστές και φυσικά τα έξυπνα κινητά (smartphones). Και όμως, υπάρχει μια έλλειψη συναίνεσης ως προς το ποιος πρέπει να πιστώνεται με τη δημιουργία του. Τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί άνθρωποι έχουν αναγνωριστεί ότι συνδέονται σαφώς με την εφεύρεση αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας που τελικά αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για να βοηθήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Roger L. Easton

 ALuZZiai29KeAAAAAElFTkSuQmCC Ελληνική Κοινότητα Δασολόγων - Ο εφευρέτης του GPS

Αυτός ο πρώην επικεφαλής του κλάδου διαστημικών εφαρμογών του Εργαστηρίου Ναυτικών Ερευνών ήταν ο εγκέφαλος πίσω από αρκετές εφαρμογές και τεχνολογίες μηχανικής που επέτρεψαν την ανάπτυξη του GPS. Ένας επιστήμονας του Ψυχρού Πολέμου, ο Easton εργάστηκε στην τεχνολογία για να παρακολουθήσει δορυφόρους όπως ο Σπούτνικ της Σοβιετικής Ένωσης προτού εγκαταστήσει ένα χρονικό σύστημα πλοήγησης που ονομάζεται TIMATION το οποίο χρησιμοποίησε παθητικές κυκλικές τροχιές και χρονικά υψηλής ακρίβειας ρολόγια συγχρονισμένα με κύριο ρολόι. Ακόμα και σήμερα, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ζωτικής σημασίας σε οποιοδήποτε σύγχρονο GPS.
Το 2004, ο Easton έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον τότε Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Έτσι, τιμήθηκε με την αναγνώριση "των εκτεταμένων πρωτοποριακών επιτευγμάτων στην τεχνολογία εντοπισμού, πλοήγησης και χρονισμού διαστημικών σκαφών που οδήγησαν στην ανάπτυξη του συστήματος NAVSTAR Global Positioning System".

Ωστόσο, μέχρι το 2010, η Εθνική Αφετηρία των Εφευρέτων αναγνώρισε τις προσπάθειες της Easton στη δημιουργία του GPS. Στην πραγματικότητα, το 2004, δύο άλλοι άνθρωποι εισήχθησαν στην Hall of Fame για την προώθηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας GPS.

Ivan Getting

 f8Ad7D4h9C8NIQAAAAASUVORK5CYII= Ελληνική Κοινότητα Δασολόγων - Ο εφευρέτης του GPS

Το Hall of Fame του εφευρέτη πιστώνει τον Dr. Getting την προώθηση "της ιδέας της χρήσης ενός προηγμένου συστήματος δορυφόρων για να επιτρέψει τον υπολογισμό εξαιρετικά ακριβών δεδομένων θέσης για τα ταχέως κινούμενα οχήματα, από τα αυτοκίνητα έως τους πυραύλους".

Αυτός ο ιδρυτικός πρόεδρος της εταιρείας Aerospace Corporation αναγνωρίζεται επίσης από την Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Μηχανικών, η οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Charleston Stark Draper για Μηχανική το 2003 για την "ιδέα και ανάπτυξη του GPS". Πιο συγκεκριμένα, η ακαδημαϊκή πίστη του Dr. Getting για το έργο του σχετικά με το σχεδιασμό του GPS, την επιχειρησιακή του αξία και τον προγραμματισμό, τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη συμφωνιών με όλους τους εμπλεκόμενους στο σύστημα ήταν κρίσιμο για να γίνει πραγματικότητα.

Ο Dr. Getting προτείνει ένα τρισδιάστατο σύστημα εύρεσης θέσης για τη διαθεσιμότητα θέσης για τη ναυσιπλοΐα και με δική του παραδοχή, "μία από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από την Aerospace Corporation ήταν ουσιαστικά το GPS." Αναγνωρίζοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό είχε ήδη αναπτύξει ένα πολύ καλό σύστημα διαστημικής πλοήγησης, όταν η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, ο Dr. Getting λέει: «Το συμπέρασμα του Διευθυντή Έρευνας & Μηχανικών Άμυνας (DDRE) ήταν ότι ένα ενιαίο σύστημα Και ότι θα πρέπει να βασίζεται στην έννοια της Πολεμικής Αεροπορίας / Αεροδιαστημικής που ονομάζεται GPS και αναπτύχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία με τη συνεργασία και των τριών υπηρεσιών ".

Ωστόσο, ο γιος του Easton, Ρίτσαρντ, υποστήριξε σθεναρά ότι οι συνεισφορές του Dr. Getting, στην καλύτερη περίπτωση, περιορίζονται στην υποστήριξη του προγράμματος GPS και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να πιστώνεται ως ο εφευρέτης του. Παρόλα αυτά, ο Ρίτσαρντ είναι περισσότερο ενθουσιώδης για να μοιραστεί την πίστη με τον άλλο φοιτητή του Hall of Fame ο οποίος έλαβε συγχρόνως το βραβείο Drake Charles Stark με τον Dr. Getting, Bradford Parkinson.

Bradford Parkinson

2JdZKTp4FAAAAABJRU5ErkJggg== Ελληνική Κοινότητα Δασολόγων - Ο εφευρέτης του GPS 

Ο Parkinson ήταν στην πρώτη γραμμή του Γραφείου κοινών προγραμμάτων NAVSTAR GPS από το 1972 έως το 1978. Η Hall of Fame είναι ξεκάθαρη ότι «ως πρώτος διευθυντής του προγράμματος, είναι ο κύριος αρχιτέκτονας του GPS σε όλη τη σύλληψη του συστήματος, την ανάπτυξη μηχανικών και την εφαρμογή "Αυτό ήταν η βάση για να κερδίσει ο Parkinson τον τίτλο« Πατέρας του GPS ».

Ο Parkinson, ένας συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας την εποχή εκείνη, του ανατέθηκε να αναβιώσει ένα πρόγραμμα Οργανισμού Διαστημικών Συστημάτων και Πυραύλων με όνομα 621B, το οποίο θα παρείχε το υψόμετρο καθώς και γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος για σκοπούς πλοήγησης. Και όταν το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε ότι επιθυμούσε ένα κοινό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία όλων των στρατιωτικών υπηρεσιών, ο Parkinson είχε επιφορτιστεί να συνάψει ένα τέτοιο πρόγραμμα μαζί.
Ο Parkinson λέει σε μια διεύθυνση στο Stanford ότι αυτό το νέο πρόγραμμα τράβηξε τα ρολόγια από το TIMATION του Easton, τη δομή σήματος του 621B και τη μέθοδο πρόβλεψης τροχιάς από άλλο σύστημα πλοήγησης Navy που ονομάζεται TRANSIT το οποίο αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory. Μαζί, όλα αυτά αποτέλεσαν το σύστημα NAVSTAR Global Positioning System.

 

3fcAAAAAElFTkSuQmCC Ελληνική Κοινότητα Δασολόγων - Ο εφευρέτης του GPS

Σήμερα, υπάρχουν 31 επιχειρησιακοί δορυφόροι GPS που εκπέμπουν τη Γη και επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας. Από τον Φεβρουάριο του 2016, δρομολογήθηκαν 72 δορυφόροι πλοήγησης για το Global Positioning System. Δεν είναι όλοι σε λειτουργία. Ο ελάχιστος αριθμός δορυφόρων για έναν πλήρη αστερισμό είναι 24 και να λειτουρούν 95% του χρόνου. Ο αριθμός στόχος είναι 33 και τα παλαιότεροι δορυφόροι είναι διαθέσιμοι για τη διατήρηση αυτού του αριθμού.

 

 

Μετάφραση του άρθρου “Who invented the GPS? People behind the Global Positioning System» του Geo Editor -