Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για τις βασικές πληροφορίες του συστήματος μας, για να γνωρίζουμε αν μπορούμε να κάνουμε μία αναβάθμιση ή όταν θέλουμε να βελτιώσουμε π.χ. την RAM ή την κάρτα γραφικών. Το λογισμικό Speccy, το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε από την παρακάτω διεύθυνση https://www.piriform.com/speccy/builds δίνει μία γενική αλλά χρήσιμη εικόνα του σταθερού υπολογιστή ή του laptop. Καλό είναι να κατεβάσετε την έκδοση portable, καθώς τρέχει χωρίς εγκατάσταση, και μπορείτε να την τρέξετε από ένα φλασάκι USB σε οποιονδήποτε υπολογιστή.
Τα χαρακτηριστικά που δίνει είναι:
- Το λειτουργικό σύστημα (δηλ. αν είναι 32-bit ή 64-bit)
- Τις πληροφορίες του επεξεργαστή, με τη συχνότητα και την τρέχουσα θερμοκρασία του.
- Πόση RAM έχει ο υπολογιστής, σε τι συχνότητα τρέχει, και ποιοι είναι οι χρονισμοί της.
- Η μάρκα και το μοντέλο της μητρικής κάρτας, και η τρέχουσα θερμοκρασία της.
- Η κάρτα γραφικών και η θερμοκρασία της
- Οι σκληροί δίσκοι και η θερμοκρασία τους.
- Οι οπτικές συσκευές (CD/DVD/Blu-Ray)
- Η κάρτα ήχου (κυρίως αν υπάρχει πρόσθετη)
Σε πολλές περιπτώσεις οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι για άτομα που γνωρίζουν από Η/Υ, για αυτό θα δώσουμε μερικές κατατοπιστικές πληροφορίες.
1. Λειτουργικό σύστημα: γενικές πληροφορίες
2. Επεξεργαστής: δίνει πληροφορίες για πόσους πυρήνες έχει και τον αριθμό των εντολών που μπορεί να τρέχει συγχρόνως (threads). Άλλες πληροφορίες που δίνει είναι η συχνότητα λειτουργίας, τη μνήμη cache που περιλαμβάνει, και τις τεχνολογίες που υποστηρίζει, όπως την Virtualization για τη δημιουργία εικονικών μηχανών.
3. Μνήμη: μας πληροφορεί για πόσες διαθέσιμες θύρες RAM (memory slots) έχει η μητρική μας, πόσες από αυτές χρησιμοποιούνται και πόσες είναι ελεύθερες. Επίσης δίνει τον τύπο (DDR-DDR2-DDR3-DDR4), το συνολικό μέγεθος, τη συχνότητα και τους χρονισμούς. (θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μνήμη που έχει ο υπολογιστής είναι π.χ. 1600MHz το λογισμικό θα δείχνει 800 και αυτό γιατί η πραγματική συχνότητα στην οποία τρέχουν οι RAM είναι πάντοτε η μισή από την ονομαστική συχνότητα στην οποία πωλούνται. Λόγω όμως του Dual Data Rate (DDR), σε κάθε κύκλο λειτουργίας η RAM μεταφέρονται δύο φορές δεδομένα, έτσι ενώ μια RAM τρέχει στα 800MHz, μεταφέρει δεδομένα με εύρος ζώνης (bandwidth)1600MHz).
4. Μητρική: πληροφορίες για τα volt λειτουργίας, καθώς και αναλυτικά για τις θύρες επέκτασης PCI και PCI-Express που περιλαμβάνει.
5. Οθόνη και κάρτα γραφικών: αναλυτικές πληροφορίες για την κάρτα γραφικών, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας. Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία, την οποία θα βρίσκεται χαμηλά στη λίστα, είναι η μέγιστη κατανάλωση της κάρτας (Max Power Draw). Αυτή, σε συνδυασμό με το PSU Calculator στον οδηγό αγοράς τροφοδοτικούθα βοηθήσει να διαπιστώσετε αν το τροφοδοτικό σας επαρκεί για μια ισχυρή κάρτα γραφικών.
6. Σκληρός δίσκος: πληροφορίες για όλους τους σκληρούς δίσκους και τυχών φλασάκια USB που είναι συνδεδεμένα στον υπολογιστή
7. Οπτικά μέσα
8. Ήχος: δεν δίνει πολλές πληροφορίες για την ενσωματωμένη κάρτα ήχου της μητρικής. Αν έχετε ξεχωριστή κάρτα ήχου τότε δίνει πληροφορίες
9. Περιφερειακά: δίνει πληροφορίες για το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, καθώς και για υπάρχουν συνδεδεμένα webcam, εκτυπωτές, Scanner, κλπ.
10. Δίκτυο: πληροφορίες για το τοπικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής μας IP προς το Internet. Μία χρήσιμη πληροφορία είναι το Gateway Server, που είναι η διεύθυνση IP του Router που χρησιμοποιείται , και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να ορίσετε μία σταθερή στα Windows, όσον αφορά το τοπικό δίκτυο που χρησιμοποιείται.