Ο XAMPP είναι ο πιο δημοφιλής εικονικός Apache Server, μέσω του οποίου μπορεί ο χρήστης να διαχειριστεί στο τοπικό του σύστημα δυναμικά sites, γραμμένα – κυρίως – σε PHP και MySQL. Το XAMPP είναι μια cross-platform (δηλ. είναι διαθέσιμο τόσο για Windows, όσο και για Mac και Linux) και είναι
και γρήγορη λύση που επιτρέπει να δημιουργεί local web servers για λόγους δοκιμών.
To XAMPP μπορείτε να το κατεβάσετε από την διεύθυνση: https://www.apachefriends.org/index.html
Αρχίστε την εγκατάσταση του πατώντας στο αρχείο. Μπορεί το πρόγραμμα antivirus που έχετε να σας βγάλει μήνυμα αλλά απορρίψτε το. Στην επόμενη οθόνη θα σας ζητηθεί να επιλέξετε ποια στοιχεία του προγράμματος θέλετε να εγκαταστήσετε και ποια δεν θέλετε. Η επιλογή εξαρτάται από ποια προγράμματα θα τρέξετε με το XAMPP. Αν π.χ. τρέξετε το WordPress τότε θα χρειαστείτε σίγουρα Apache και την PHP, την MySQL αλλά και το phpMyAdmin. Συνεχίστε πατώντας το Next. Καλό είναι να διατηρήσετε τον προτεινόμενο φάκελο εγκατάστασης. Στο επόμενο παράθυρο θα σου ζητηθεί αν θέλεις να εγκαταστήσεις το Bitnami για το XAMPP, το οποίο προσφέρει έξτρα δωρεάν εργαλεία για να εγκαταστήσεις το WordPress, το Drupal ή το Joomla. Μπορείτε να μην κάνετε εγκατάσταση το Bitnami, οπότε πατάτε το κουμπί Finish.
Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν κάποια σφάλματα, η διόρθωσή τους φαίνεται παρακάτω:
Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο το XAMPP εμφανίζει σφάλματα με τα ports 80 ή 443 – τα ports που χρειάζεται ο Apache και η MySQL για να τρέξουν δηλαδή – είναι επειδή κάποιο άλλο ανοιχτό πρόγραμμα στον υπολογιστή σου τα χρησιμοποιεί ήδη. Δύο είναι τα πιο βασικά προγράμματα τα οποία μπορεί να φταίνε για τα Ports Erros, είτε το Skype, είτε – στα Windows 10 – το World Wide Web Publishing Service, το οποίο πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιεί το port 80. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται προ-εγκατεστημένο στους περισσότερους υπολογιστές με Windows 10, αλλά μπορείς πολύ εύκολα και γρήγορα να το σταματήσεις χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.
Για να το σταματήσεις, κάνετε τα ακόλουθα:
- Πάνε στο μενού της έναρξης και γράψε ‘services.msc‘ και επέλεξε το πρώτο αποτέλεσμα.
- Στο παράθυρο που θα σου εμφανιστεί, κατεβείτε προς τα κάτω έως ότου βρείτε το World Wide Web Publishing Service.
- Κάνετε δεξί κλικ και επελέξτε ‘Stop’.
- Λογικά το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιεί πλέον το port 80. Κλείστε και ξανά άνοιξτε το XAMPP και λογικά θα τρέξει χωρίς κανένα πρόβλημα.
Κάτι πολύ σημαντικό που αξίζει έχετε υπόψη σε αυτό το σημείο είναι πως στην περίπτωση που δείτε μια security/firewall ειδοποίηση να εμφανίζεται μετά την εκτέλεση του Apache ή του MySQL, πατήστε ‘Allow access’ ειδάλλως θα υπάρξουν προβλήματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να τρέξει σωστά το XAMPP.
Μετά την διόρθωση των σφαλμάτων τρέξτε το XAMPP και πατήστε ‘Start’ στο Apache και στην MySQL. Αν οι υπηρεσίες τρέχουν κανονικά πάτε στον browser και γράψτε http://localhost. Αν ανοίξει η σελίδα σημαίνει ο local server δουλεύει κανονικά.
To WordPress είναι ένα μέσο με το οποίο ο χρήστης μπορεί να φτιάξει έναν ιστότοπο (site) ή ιστολόγιο (blog) και να δημοσιεύει κάθε είδους περιεχόμενο: άρθρα, σκέψεις, φωτογραφίες, βίντεο, πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες.
Το WordPress γεννήθηκε από την ανάγκη για ένα κομψό, καλά δομημένο σύστημα προσωπικών δημοσιεύσεων φτιαγμένο στην PHP και mySQL, με άδεια χρήσης GPL. Είναι ο επίσημος διάδοχος του b2/cafelog. Το WordPress είναι φρέσκο λογισμικό, αλλά οι ρίζες του και ανάπτυξη του μας πάει πίσω στο 2001.
Που μπορεί να χρησιμοποιηθει το WordPress
Το WordPress ξεκίνησε ως εργαλείο ιστολογίων αλλά από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του, οι δημιουργοί πρόσθεσαν τις σελίδες ως χωριστό περιεχόμενο. Αυτό άνοιξε την πόρτα στο κοινό που δεν ήθελε μόνο ένα ιστολόγιο, αλλά ένα απλό δικτυακό περιβάλλον να δημιουργούν και να διαχειρίζονται το περιεχόμενο του ιστότοπου τους. Από τότε οι σελίδες εξελίχθηκαν. Σήμερα το WordPress όποτε θέλουμε λειτουργεί ως εργαλείο ιστολογίων και άλλοτε ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), εξαρτώμενο από τις ανάγκες του χρήστη.
Εγκατάσταση WordPress με το XAMPP.
Για την εγκατάσταση του WordPress οι προτεινόμενες απαιτήσεις είναι οι παρακάτω:
- PHP 5.6 ή νεώτερη
- MySQL (mariaDB) 5.5 ή νεώτερη
- Apache ή Nginx
- Mod_rewrite
Προτού γίνει η εγκατάσταση του WordPress, χρειάζεται η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων. Μέσα στο XAMPP, κάνε κλικ εκεί που γράφει ‘Admin’ στο πλαίσιο του MySQL.
Μόλις κάνεις κλικ στο ‘Admin’ ένα νέο παράθυρο θα εμφανιστεί με το περιβάλλον του phpMyAdmin. (Ο χρήστης μπορεί να εισέλθει σε αυτήν τη σελίδα από τον browser πηγαίνοντας στην διεύθυνση: localhost/phpmyadmin).
Στην σελίδα πατήστε εκεί που λέει ‘Databases’ πάνω αριστερά και στην επόμενη σελίδα που θα μεταφερθείτε, συμπλήρωσε το όνομα της Β.Δ. , π.χ. «WP» και πάτα ‘Create’ για να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε μια νέα βάση με την ονομασία ‘WP’.
Τώρα είστε έτοιμοι για να εγκαταστήσετε το WordPress. Μπορείτε να το κατεβάσετε (και στα Ελληνικά από την ακόλουθη διεύθυνση https://wordpress.org/download/
Για να επιτρέψετε το WordPress να λειτουργεί με το XAMPP θα χρειαστεί να κάνετε αποσυμπίεση στο συμπιεσμένο αρχείο του WordPress που κατεβάσατε. Στη συνέχεια, αντιγράψτε τον φάκελο που θα εμφανιστεί μετά την αποσυμπίεση του αρχείου, στο φάκελο C:/Program Files/XAMPP/htdocs. Μόλις ολοκληρωθεί η αντιγραφή, κάνε μετονομασία τον φάκελο του WordPress σε «WP» για να ταιριάζει με την ονομασία της βάσης δεδομένων που δημιουργήσαμε προηγουμένως.
Άνοιξε τον φάκελο του WordPress και μέσα θα βρείτε ένα αρχείο που ονομάζεται wp-confiq-sample.php. Μετονομάστε αυτό το αρχείο σε wp-config.php και στη συνέχεια ανοίξτε το και ακολούθησε τα παρακάτω:
Θα χρειαστεί να ενημερώσετε το συγκεκριμένο αρχείο ώστε να ταιριάζει με την βάση δεδομένων.
- Αντικαταστήστε το “database_name_here” με το όνομα της βάσης δεδομένων («WP») με κάποιο επεξεργαστή κειμένου (text editor).
- Αντικαταστήστε το “username_here” με «root» και άφησε το «password_here» κενό.
- Αποθηκεύστε το αρχείο και κλείστο.
- Τώρα μπορείτε να εγκαταστήσετε το WordPress στο local server σας. Ανοίξτε τον browser και συνδεθείτε με τον σύνδεσμο: http://localhost/wp/
- 5.Αν όλα πήγαν σωστά, θα δεις στην οθόνη σου την επιλογή της γλώσσας του WordPress. Επέλεξε την γλώσσα που θέλεις να έχει το WordPress και στη συνέχεια στην επόμενη σελίδα το username και τον κωδικό με το οποίο θα συνδέεσαι.
Επιλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε να έχει το WordPress και στη συνέχεια συμπληρώστε το username και το password που επιθυμείτε. Η εγκατάσταση του WordPress blog σου μόλις ολοκληρώθηκε..
Το XAMPP παρέχει έναν εύκολο τρόπο για να τρέξετε ένα local server στον υπολογιστή σας από τον οποίο θα μπορείτε να τεστάρετε ή να δοκιμάζετε διάφορες blogging πλατφόρμες. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως και το offline blog σας, στο οποίο θα γράφετε και θα αποθηκεύετε όλα τα άρθρα σας.